U KINU EUROPA I TUŠKANAC

Animafest otvara svoja vrata

03.06.2014 u 10:57

Bionic
Reading

24. Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb 2014. započinje u utorak, 3. lipnja svečanim otvorenjem u 19:30 sati u Kinu Europa. Filmski programi Festivala započinju, međutim, već jutarnjim projekcijama u Kinu Tuškanac od 11 sati gdje se mogu vidjeti Natjecanje filmova za djecu (od 4 do 7 godina starosti) i Obiteljski program (za starije od pet godina, idealno za zajedničko gledanje roditelja i djece) te Hrvatski lutka-film i Majstori lutkari 3, dio svjetske top-liste najboljih lutka-filmova u povijesti, od 18 sati. U 17 sati u Maloj dvorani Kina Tuškanac započinje i Radionica animacije za djecu Lutka-film pod vodstvom Ivane Bošnjak (za djecu od 9 godina naviše)

Svečanom otvorenju Animafesta Zagreb 2014. prisustvovat će organizatori Festivala, predstavnici Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba, član Vijeća Festivala Nikica Gilić koji će uručiti Nagradu za životno djelo, predstavnica Selekcijske komisije Studentskog natjecanja Tamaki Okamoto, voditeljica poslijediplomskog studija animacije pri Royal College of Art, dobitnika Animafestove Nagrade za najbolju školu animacije, Joan Ashworth te dobitnik Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije Marcel Jean

Iz publike će otvorenje popratiti članovi selekcijskih komisija i žirija te autori filmova Velikog natjecanja 1, programa kojim će Festival i filmski otpočeti u nastavku ceremonije. Uzvanici će tako moći vidjeti estonski film 'Zbor na turneji' Edmundsa Jansonsa, 'Nepripitomljen' Daniela Souse nominiran za ovogodišnjeg Oscara, seksi češki film 'Tramvaj' Michaele Pavlátove, poetično belgijsko 'Bdijenje' Pietera Coudyzera, razigranu japansku apstrakciju 'Čudo' Miraija Mizuea, raskošnu kinesku minijaturu u duhu kazališta sjena 'Mahjong' Xua Ana i Xija Chena te 'Ljutnju' Ruskinje Anne Budanove

Ceremonija otvorenja bit će okrunjena koncertom ispred Kina Europa s početkom u 21:30 sat. Nastupit će šesteročlani bend Kobok koji miješa šansone, blues, dub i folk, cirkuske, crtićke i slične, moderne i starinske melodije. Za noćne ptice i prave šmekere u 22 sata na rasporedu je retrospektiva Jurija Norštejna s najboljim filmovima dobitnika Animafestove Nagrade za životno djelo 2014. godine.

U Poreču, Korčuli, Osijeku i Splitu u utorak, 3. lipnja započinje i program 'Animafest u nezavisnim kinima - Krenimo u kino!' koji će se do 8. lipnja proširiti na ukupno 16 nezavisnih digitaliziranih kina diljem Hrvatske. Prikazuje se izbor iz tri festivalska segmenta; Cartoon d'Or (6 kratkih filmova nominiranih za najvažniju europsku animacijsku nagradu), Program za djecu i mlade (7 kratkih filmova) i Lutka-film (izbor 5 naslova iz središnjeg Animafestova tematskog programa).