ŽIVOTNO DJELO LJUBE STIPIŠIĆA

'Anima Delmatica' – neprocjenjivo blago hrvatske baštine

22.10.2012 u 15:02

Bionic
Reading

Delmatina ostavština, sakupljena u knjizi 'Anima Delmatica', svoje predstavljanje doživjet će 23. listopada u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog s početkom u 19 sati

Više od 50 godina nakon što je Ljubo Stipišić Delmata, svima poznat kao 'čuvar dalmatinske klapske pisme', počeo skupljati i zapisivati pučku usmenu građu i ne sluteći da će ti prvi stihovi dalmatinskih pučkih napjeva prerasti u monumentalni spomenik hrvatske baštine, izdavačka kuća Profil objavila je njegovo životno djelo 'Anima Delmatica'. Iako Ljubo Stipišić, nažalost, nije doživio objavljivanje knjige u koju je uložio gotovo čitav svoj život, u ovom iznimnom djelu ostavio nam je u naslijeđe, na gotovo 1.400 stranica, pučka vjerovanja, religiozne pjesme i molitve, ljekarušu s narodnim načinima liječenja, napjeve, dosjetke te druge fenomene pučkog života.

Kako je sâm autor u predgovoru 'Animi Delmatici' napisao: 'Evo, ovdje je dio mojih višedesetljetnih zapisivanja proizišlih iz razgovora s pukom (1960–2000) uglavnom srednjodalmatinskim. Opsežnu sam građu od dvadesetak tisuća stranica i šeststo audiokazeta sredio, razvrstao i ovdje donio dio; ta promišljanja i razgovore s pukom delmatskim, njihove visprene monologe, žustre dijaloge, ponegdje i nasludbine onostrane te nasuproćena kazivanja, ali i povijesne i rodovske prešućevine.'

 

U Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog o knjizi će govoriti urednica Katarina Glamuzina Bistričić, viša znanstvena suradnica s Instituta Ivo Pilar, etnologinja Jelka Vince Pallua, dirigent Bojan Pogrmilović i književnik Miljenko Jergović. Ulomke iz knjige čitat će Jolanda Tudor i Frane Perišin.
U programu sudjeluju Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO , Mješoviti pjevački zbor KUD-a INA, ženska klapa Dišpet te muška klapa Grdelin, čiji će nastup iz prvih redova pratiti i Zlatan Stipišić Gibonni, sin pokojnog Ljube Stipišića. Prigodnim riječima obratit će se i ugledni gost prof. dr. sc. Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske.