INTERVJU

Ana Rucner: Voljela bih imati još djece

17.12.2014 u 13:58

Bionic
Reading

Ana Rucner ove će subote predstaviti svoj drugi album uspavanki pod nazivom 'Vječne uspavanke', a u razgovoru za tportal ova uspješna čelistica govori o djetinjstvu, majčinstvu, klasičnoj glazbi i odnosu s bivšim suprugom Vladom Kalemberom

Ana, ove subote predstavljaš svoj drugi album instrumentalne glazbe za trudnice, roditelje i bebe. Što se na njemu može čuti?
Novom albumu dala sam jednu novu dimenziju dodavši mu širinu i toplinu zvuka kroz gudačke instrumente koji poput duge obujmljuju svaku odsviranu skladbu i na taj način ih povezuju tako da nema pauze u slušanju, a upravo taj kontinuitet vrlo je važan prilikom umirivanja djeteta. Prekrasna i prepoznatljiva djela Brahmsa, Mozarta, Schuberta i drugih i često se koriste u raznim dječjim igračkama, samo što kod mene nema elektroničkih zvukova, već samo prirodni instrumenti poput harfe, klavire i violončela. Ono sto je ovdje još drugačije, uz sam nosač zvuka, u kompletu će se naći i predivna bajka o malenom dječaku Zlatku koju je napisala njemačka spisateljica Roswitha Moralić koja je projektu dala veliki značaj, jer osim što je sjajna umjetnica, ona je majka četvero djece i baka šestero.

Kako je prvi album tvojih uspavanki odjeknuo među majkama i djecom?
Izvrsno. Upravo je to i razlog zašto sam ga nanovo snimila, ali ovoga puta on će biti dostupan svima u slobodnoj prodaji pod izdavačkom kućom Croatia Records. Kada sam stvarala ovaj projekt, razmišljala sam kao majka, a ne samo kao umjetnica, da ono što bih željela usaditi svom sinu, prenesem i drugim majkama, jer nema ljepše nego umiriti se uz zvuke nježne klasične glazbe, koja u kombinaciji s bajkom čini jedan predivan paket pristupačan svakome.

Kroz svoj rad pomičeš granice klasične glazbe i približavaš je publici. No mnogi je još uvijek površno povezuju s dosadom. Zašto je tome tako?
Klasična glazba je sve samo ne dosadna. Ona je jedinstvena, duboka, lijepa i čini nas bogatijim ljudima. Blago onome tko je može slušati i razumjeti, jer ona je najveće bogatstvo koje postoji i uvijek će biti u trendu i ostati svetinja. Svatko od nas je prihvati u nekom razdoblju života, osjeti njezino bogatstvo i pronađe mjesto u duši za nju, ma koliko god je mi popularizirali ili ne.

Sjećaš li se kako su roditelji uspavljivali tebe kad si bila mala? Kako si ti uspavljivala sina Dariana?
U moje vrijeme bilo je ipak malo drugačije. Nismo slušali glazbu na kazetofonu jer ga nismo imali, a kamoli što drugo. U našoj kući uvijek se svirala klasična glazba, tako da smo i brat i ja uz nju odrastali, a prije samog spavanja mama ili baka bi nam pročitale neku bajku, poljubile nas i laka noć. S mojim sinom je već bilo drugačije. Dariana sam uspavljivala uz svoj prvi CD s uspavankama, čitam mu i danas priče koje poželi i mazimo se dok oboje ne zaspimo.

Nedostaju li ti dani kad je Darian bio beba? Je li ti brzo prošlo?
Svaki period odrastanja nosi svoje čari i u svakom trenutku uživam s njime. Bilo je lijepo kada je bio beba, lijepo je i sada. Još uvijek je velika maza i uživam svaki trenutak pored njega.

341903, 344182, 344830, 347321
Što ti se promijenilo otkako imaš Dariana, jesi li zamišljala majčinstvo takvim kakvo jest?

Svog sina rodila sam sa 23 godine, odmah nakon završene diplome na muzičkoj akademiji; danas gledajući, u idealno vrijeme. Kada ga promatram kako odrasta i postaje sve samostalniji dječak, mogu samo reći da sam jako ponosna majka koja se trudi usaditi mu mirnoću, nježnost i toleranciju prema drugima, a opet hrabrost i snalažljivost u društvu. Majčinstvo nisam zamišljala, željela sam ga i prihvatila. S Darianom moj je život postao smisleniji i bogatiji. On je moja diploma!

Bi li voljela imati još djece?
Voljela bih.

Ti i Vlado snimili ste duet 'Ljubio bih, nemam koga'. Mnogi su primijetili kako pjesma kao da priča vašu priču. Ima li istine u tome?
Pjesma ne priča nasu priču. Tekst je izvorno napisao nas kolega Željko Pavičić, a ne mi sami. Riječi su duboke, refren bolan i svatko se može naći u njemu jer je nažalost realan.

Pjesma je vrlo nabijena emocijama, a otpjevali ste je upravo nakon objave o razvodu. Je li je bilo teško izvoditi, snimati zajedno spot?
Nije. Zajedno smo radili i na pjesmi i na spotu i mislim; profesionalno odradili sve. Mi smo umjetnici, stvaramo, padamo, dižemo se... Sve ono sto je u opisu našeg posla. Odavno smo razdvojili posao od privatnog života i zato i možemo surađivati.

Jesu li papiri za razvod gotovi, kako danas gledaš na razvod?
Uskoro će biti godina dana kako živim sama s Darianom, a papiri su odavno gotovi. Vjerujem da se sve situacije u našim životima događaju s razlogom, one lijepe i manje lijepe. Život je jedan i može biti lijep, a na nama je da ga svakim danom uljepšavamo, naučimo davati i primati, budemo tolerantni i iskreni jedni prema drugima. Istina zna boljeti, ali puno manje od laži. I nije uvijek lako, ali s mudrošću koju svi nosimo u sebi, itekako može biti lijepo... svima.

Jesi li zaljubljena? Ima li mjesta za novu ljubav u tvom životu?
Nisam zaljubljena, ali itekako vjerujem u ljubav i uvijek hoću.