25. RUJNA

Allenova 'Čarolija na mjesečini' stiže u hrvatska kina

10.09.2014 u 13:49

Bionic
Reading

Najnoviji film oskarovca Woodyja Allena,'Čarolija na mjesečini' u četvrtak, 25.rujna stiže u hrvatska kina! Film je svoju hrvatsku premijeru već imao na netom održanom 8. Vukovar film festivalu. Nova Allenova filmska priča smještena je u lude 1920-e na prekrasnu Azurnu obalu, razotkriva sve iluzije i deluzije ljubavi dok u naslovnim ulogama donosi oskarovca Colin Firtha, te mlađahnu zvijezdu Emmu Stone

Woody Allen je od malih nogu zainteresiran za svijet magije i trikova, još otkako je kao dječak izvodio trikove pa su se tako magija i magičarstvo učestalo pojavljivali u njegovim filmovima: npr. u segmentu njujorških priča dok u filmu 'Scoop' sam glumi magičara, Velikog Splendinija. Bavio se i hipnozom ('Broadway Danny Rose', 'Prokletstvo škorpiona') i proroštvom ( 'Upoznat ćeš tamnog, visokog stranca').

Mnogi Allenovi filmovi duboko su zaronjeni u svijet fantazije ( npr. 'Zelig', 'Grimizna ruža Kaira', 'Ponoć u Parizu'). Spritualni mediji koji komuniciraju s mrtvima na za to posebno priređenim seansama bili su nešto što je zapravo 1920-ih bilo iznimno popularno, a čak je i veliki pisac Arthur Conan Doyle takve seanse uzimao vrlo ozbiljnima. U to doba najpopulaniji magičar Harry Houdini koristio je te seanse ne bi li komunicirao s umrlima u što je doista vjerovao da je moguće. Bilo je tu vječito lažnjaka i varalica, no ipak svijet medija bio je nešto u što se nije previše diralo. Glavni lik 'Čarolije na mjesečini', Stanley Crawford suprotnost je Houdiniju. On je veliki magičar koji čvrsto stoji na zemlji, ciničan i pomalo arogantan, uvjeren u pobjedu racionalnog. Skeptičan je spram svega spiritualnog i mističnog.

Ali poznanstvo s jednom posebnom damom, spiritualisticom Sophie, koju će susresti na Azurnoj obali te koju će pokušati razotkriti kao varalicu, poljuljat će sve u što vjeruje. Sunčana Azurna obala veselih 20-ih i sva filmska prštavost nikako ne bi dala naslutiti da fotografiju potpisuje Darius Khondji, odgovoran za mračnjačku auru filma 'Sedam' no koji je s Allenom radio na puno 'sunčanijim' filmovima poput 'Rimu s ljubavlju' i 'Ponoć u Parizu'. 'Željeli smo snimiti lagan, prozračan i sretan film', tvrde autori. Posebno u filmu zrači Emma Stone. 'Ona je predivna žena, no pod posebnim osvjetljenjem djeluje gotovo nestvarno, kao da je baš svakog dana silazila ravno s neke freske' , tvrdi Khondji.

 


Stone pak tvrdi kako je suradnja s Allenom nešto najbolje što joj se dogodilo, te da je redatelj bio izuzetno susretljiv i prijazan s njom. 'Bili smo u južnoj Francuskoj, tema je bila magija i lude 20-te, svi smo bili u nekom veselom tonu. Svi zapravo želimo bajke, priče, mitove', izjavila je Stone.

'Dvije su vrste ljudi. Jedni su skeptični spram svega neobjašljivog, dok su drugi otvoreni. Jedni su neprijatelji iraconalnog ,dok drugi misteriji ostavljaju da bude to što jest - misterij. A najveća misterija od svih jest ona zaljubljivanja. Dogodi se nenadano i neobjašnjivo je zašto nas netko toliko privuče. To je baš poput prave magije', priznaje Allen.

349766,348121,349808,349198