PRESTIŽNA FUNKCIJA

Alexandre Desplat je predsjednik žirija 71. Mostre

23.06.2014 u 15:29

Bionic
Reading

Nagrađivani francuski skladatelj Alexandre Desplat predsjedavat će ovogodišnjim žirijem filmskog festivala u Veneciji koji će dodjeljivati nagrade Zlatni lav za najbolja ostvarenja na 71. Mostri

Francuski skladatelj filmske glazbe Alexandre Desplat, čija filmografija uključuje filmove poput 'Kraljev govor' i 'Argo', imenovan je predsjednikom međunarodnog žirija za natjecateljski program 71. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji koji počinje 27. kolovoza, piše Screen Daily.

To je prvi put da je jedan filmski skladatelj na čelu tog prestižnog žirija koji će imati devetero članova. Desplat je čak šest puta bio nominiran za Oscar ('Kraljica', 'Neobična priča o Benjaminu Buttonu', 'Fantastični gospodin Fox', 'Kraljev govor' , 'Argo' i 'Philomena'), a osvojio je Zlatni globus, tri nagrade César te po dvije Europske filmske nagrade i Bafte.

Surađivao je s redateljima poput Stephena Frearsa, Romana Polanskog, Terrencea Malicka, Jacquesa Audiarda, Kathryn Bigelow, Davida Finchera, Georgea Clooneyja, Ang Leeja, Wesa Andersona i Mattea Garronea.

'Alexandre Desplat ne samo da je jedan od najvećih skladatelja filmske glazbe danas, nego i strastveni filmofil čiji je izvanredan umjetnički senzibilitet u skladu s njegovim dubokim poznavanjem filma, njegove povijesti i jezika', kazao je direktor Mostre Alberto Barbera.

'Velika je čast i odgovornost biti predsjednik žirija tako prestižnog festivala. Talijanska je kinematografija utjecala i na moj ukus i na moju glazbu više nego ijedna druga i ponosan sam da dolazim na festival u Veneciji godinu nakon Bernarda Bertoluccija', kazao je Desplat.