One Piece Puzzle

'13 zlatnih hitova'

20.03.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Napokon smo dobili najžešći i najbrži hrvatski bend vlastitog (brutalnog) glazbenog izraza koji budi iz mrtvih, no prije svega smo dobili čistokrvnu rock pjevačicu Ratku Rural (umjetničko ime) koje se ne bi posramila nijedna globalno uspješna rock grupa. Napokon je netko pljunuo u lice hrvatskoj rock sceni – bez pardona i s razlogom!

 

Prvo što odmah zapinje za uši je nevjerojatna energija i sjajno artikulirana buka koja u toj jedinstvenoj kombinacija stvarno tvori skoro 13 hitova kojima se hvale u nazivu albuma. Nisu to hitovi koji bi mogli parirati Beyonce ili Vatri jer njihov je izraz daleko od takve vrste hitoidnosti, no svejedno ulaze u uši preko svih očekivanja. Jebeno pitko, poput nekog novog pića koje ste upravo otkrili i ne možete se dovoljno napiti.

 

Kada se odmaknete od glazbe, koja vas je nesumnjivo trgnula i probudila iz mrtvih, pažnju vam odvlače tekstovi koji u sjajnoj interpretaciji pjevačice Ratke Rural zvuče kao audio pornografija bez zadrške. Stihovi poput 'Derem, rokam, guzim, razvaljujem', 'Meni se jebe', 'Ne jebi bez kurca', 'Narajcani debili, neki bi se jebali, neki bi odjebali', 'Bolje kurac u ruci nego pamet na grani', 'Kurac je karta u jednom smjeru' itd. jednostavno pašu uz njihov glazbeni izraz i teško je zamisliti neki drugi tekst u kojem bi izbjegli opscenost kojom obiluje njihovi tekstovi koji, usput budi rečeno, nisu napisani samo zato da bi se nešto, eto, pjevalo već i te kako imaju smisla. Riječi kurac i jebanje kod njih nisu izraz infantilnosti već svakodnevni razgovorni rječnik.

 



Potom, kada ste ostali zaprepašteni glazbom i tekstovima, shvatite da je album produciran vraški dobro, a ta zasluga pripada ponovno njima koji su zvuk koji su postigli tražili i dobili ga snimajući ovaj album pune dvije godine. I kad ste napokon spojili glazbu, tekstove, produkciju i vrhunsku pjevačicu koja osim što odlično vrišti još bolje pjeva, ostaje vam samo da pokleknete pred činjenicom da niste čuli ništa slično na domaćoj sceni. Pljuska u lice svima!


Iako bismo mogli razgovarati o odličnim hrvatskim metal bendovima, nije se još pojavio nijedan koji bi tako artikulirano i na hrvatskom jeziku ponudio ovoliko koliko OPP. Istovremeno, doista je teško povući paralelu s bilo kojim postojećim bendom na sceni (eventualno na momente Let 3 i Grč u ranim danima), što ih ponovno stavlja ispred svih ostalih. Pritom nisu ostali zarobljeni u nekom davno potrošenom glazbenom izrazu niti su se čvrsto vezali uz neki aktualni glazbeni trend, već su pokušali i uspjeli biti svoji koliko god mogu biti. Dakle, jasno je da razmišljaju svojom glavom i jako dobro znaju što hoće.



 

Svakako valja napomenuti da je ipak u pitanju bend koji je odnio pobjedu na Art & Music Festivalu 2006. godine i koji već neko vrijeme egzistira na sceni kao novo veliko iznenađenje iz Rijeke, zbog čega su se i našli na kompilaciji 'Strašni Riječani'. Iznenađenje smo napokon dobili i sad samo treba u njemu uživati.

 



Nažalost, zahvaljujući katoličkoj orijentaciji zemlje u kojoj živimo, većina njihovih pjesama neće se moći čuti u programima domaćih radiopostaja, no nema sumnje da će njihovi koncerti biti prava poslastica, što zbog vrhunske buke i energije koju proizvode, što zbog specifičnog glazbenog izraza, a što zbog sjajne pjevačice koja, osim što dobro pjeva, dobro i izgleda.



Za kraj svakako treba izdvoji njihovu 'Poslanicu svijetu, glazbenicima i Hrvatima' koju su napisali na unutarnjoj strani omota albuma, a koja govori o njihovom glazbenom izričaju koji stvaraju poštujući određena načela. Ta načela su oni napokon pametno uobličili, zapisali i objavili svijetu. S razlogom! To su univerzalna načela stvaranja glazbe. Ova je godina već iznjedrila par odličnih albuma, no '13 zlatnih hitova' riječke grupe One Piece Puzzle možda ipak prednjači. Pruži li vam se prilika, nikako ne propustite njihov koncertni nastup u kojem ćete uživati još više nakon što ste pošteno upili album.




Ocjena 9/10

Izdavač: Menart