STRUČNJAK ZA SIGURNOST

Zvijezde plaćaju zaštitare do tisuću eura dnevno

Bionic
Reading

Nakon što je u medije izašla vijest kako Jelena Rozga zbog muškarca koji je proganja razmišlja o tjelesnoj pratnji, Slobodna Dalmacija napravila je istraživanje o korištenju takvih usluga u nas

'Jelena ne može uzeti nečiju pratnju na sat ili dva, bio bi to bačen novac. Prije svega je apsolutno nužan kontakt s policijom, ali opet, ni njezini joj djelatnici ne mogu biti stalno na usluzi... Najprije je potrebno napraviti sigurnosnu procjenu i plan zaštite', prokomentirao je Vedran Živaljić, direktor splitske tvrtke Europrotekt d.o.o. za zaštitu osoba i imovine, za Slobodnu Dalmaciju slučaj Jelene Rozge (koji je, dodajmo, završio uhićenjem progonitelja).

Živaljićevi dugogodišnji štićenici su Severina i Tony Cetinski, Goran Ivanišević, Dino Rađa, Riccardo Mazzucchelli i mnogi drugi. Glazbene zvijezde najčešće angažiraju tjelesne čuvare u slučaju velikih koncerata, pojavljivanja u masi ili na događanjima na kojima žele izbjeći izravan kontakt s pripadnicima medija, pa je najčešće riječ o povremenom pružanju usluga poznatima koji žele osjećaj sigurnosti i mogućnost nesmetanog kretanja.

'Bilo je uznemiravanja mojih klijenata, ali ne mogu ulaziti u detalje. U svakom slučaju, ništa dramatično, nije bilo životne ugroženosti. Bitno je da su angažirani profesionalci, educirani ljudi koji su spremni upotrijebiti ovlasti, dakako uz asistenciju policije', dodao je Živaljić.

'Što se tiče cijena, teško je reći koliko, primjerice, košta 24-satna pratnja. Ali, eto, recimo da nije ispod 100 eura, a zna se popeti i do 1.000 eura, no to su uistinu rijetki slučajevi. Ako je u pitanju stalni klijent, onda je najčešća tarifa 100 eura plus troškovi', rekao je Živaljić.