MODNA PRIČA

Zvijezda u usponu: Tko je Alexandra O'Neill, dizajnerica čiju je haljinu Jill Biden nosila na inauguraciji

22.01.2021 u 11:33

Bionic
Reading

Prva dama Jill Biden sve je iznenadila na dan inauguracije odabirom haljine s potpisom široj javnosti nepoznate američke dizajnirice Alexandre O’Neill koja stoji iza njujorškog brenda Markarian. Zahvaljujući ovom povijesnom trenutku dizajnerica je preko noći postala jedna od najpretraživanijih osoba toga dana. Svi se pitaju tko je Alexandra O'Neill?

Dok je gledala svog voljenog supruga Joea Bidena kako polaže zakletvu i postaje 46. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, novopečena prva dama Jill Biden plijenila je pažnju u elegantnom petrolej plavom kaputu i haljini od tvida. Bio je to stajling o kojem su svi govorili 20. siječnja, a mediji su ubrzo doznali kako je riječ o kreaciji s potpisom brenda Markarian iza kojeg stoji talentirana dizajnerica Alexandra O’Neill.

Mnogi su vjerovali da će Biden za inauguraciju odabrati haljinu s potpisom nekog razvikanog brenda, no ona je odlučila krenuti koracima svoje prethodnice Michelle Obame, koja je i sama imala naviku reklamirati mlade i nepoznate američke dizajnere.

Koliko je počašćena tom odlukom prve dame, O'Neill je dala do znanja putem objave na društvenim mrežama.

'Kakva čast je odjenuti dr. Biden za današnju inauguraciju. Počašćena sam što sam bila mali dio ovog velikog dana u američkoj povijesti!', napisala je dizajnerica na Instagramu uz fotografiju predsjedničkog para.

Kaput i haljinu ukrašenu Swarovski kristalima i perlama po narudžbi je izradio O'Neillin njujorški tim u modnom okrugu Garment District, nakon čega je dizajnerica komade osobno doradila u svom studiju u West Villageu. Dizajnerica je u izjavi za medije istaknula kako je plava boja ciljano odabrana jer 'simbolizira povjerenje, samopouzdanje i stabilnost', što je Americi u ovom trenutku prijeko potrebno.

  • +9
Čin inauguracije Joea Bidena i Kamale Harris Izvor: EPA / Autor: SAUL LOEB / POOL

Na dan inauguracije njezino se ime našlo na svim portalima i u svim novinama svijeta, o čemu mašta svaki dizajner. Zahvaljujući Jill Biden njezin brend Markarian proživljava procvat, što je posebno rijetko za tako mladi brend u povoju.

O'Neill modnim vodama uspješno pliva od osnutka svog brenda 2017. godine, no šira javnost za nju je tek sada čula. Međutim, ovo nije prvi put da je O'Neill odjenula uglednu osobu. U prošlosti smo njezine kreacije imali prilike vidjeti na glumicama Kerry Washington, Lauri Dern, Kate Hudson i Andie MacDowell te pjevačici Lizzo.

  • +2
Alexandra O'Neill Izvor: Profimedia / Autor: Pilot/BFA / Shutterstock Editorial / Profimedia

O'Neill je svoje prve dizajnerske korake započela već u dobi od 10 godina. Šivati ju je naučila njezina baka dok je odrastala u ruralnom dijelu Colorada.

'Noću, kad bismo ugasili sva svjetla u kući i pogledali vani, mogli smo vidjeti samo potpunu tamu i svjetlost zvijezda na nebu. Kada bih gledala dovoljno dugo, uvijek bih vidjela barem jednu zvijezdu padalicu. Nebo koje sam gledala u mladosti bilo je beskrajno i to je ono što sam najviše voljela u vezi njega. Čarolija tih trenutaka iz djetinjstva i dalje me nadahnjuje', napisala je O'Neill na službenoj stranici svog njujorškog brenda Markarian.

  • +25
Markarian proljeće/ljeto 2021. Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Okruženje u kojem je odrastala inspiriralo ju je na sam brend Markarian koji je dobio ime po 'blistavom grupiranju galaksija'. Riječ je o lancu galaksija koji je dobio ime po sovjetskom astrofizičaru Benjaminu Markarianu.

Brend je svojevrsna proslava O'Neilline ljubavi prema nebu, a estetiku brenda čine bezvremenski i ženstveni komadi odjeće.

Markarian je pokrenut kao ekskluzivni dvogodišnji ugovor s popularnom trgovinom Moda Operandi, a danas se komadi s potpisom ovog njujorškog brenda mogu naći i u trgovinama Bergdorf Goodman, Fivestory, The Webster i Kirna Zabete.

  • +7
Vjenčanice s potpisom brenda Markarian Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Osim ready-to-wear kolekcija, brend u ponudi ima i vjenčanice, što će posebno razveseliti sve buduće mladenke, a od ljeta na stranici brenda možete pronaći i nakit.

O'Neill je u prošlosti također ostvarila nekoliko suradnji. U kolovozu 2019. udružila se s dizajnericom interijera CeCe Barfield Thompson s kojom je kreirala Capsule kolekciju haljina i posuđa namijenjenu aukciji Christie’s Interiorsa. Dizajnerica se također udružila s brendom Swarovski kako bi prestavila Markarianovu kolekciju za jesen/zimu 2020.