VRIJEDI PROBATI

Žuljaju vas cipele? Evo kako si možete pomoći

01.05.2017 u 09:06

Bionic
Reading

Kupili ste nove cipele, kojima ste se divili već neko vrijeme, no ispostavilo se da se nikako ne bi mogle opisati kao udobne

Niste mogli dočekati trenutak da uskočite u nove cipele, međutim uslijedilo je razočaranje. Predmet vaše žudnje pretvorio se u pravu spravu za mučenje, a rezultat su žuljevi, rane na koži i natisci! 

Ukoliko vam ovakav scenarij zvuči dobro poznat, postoje neka brzopotezna rješenja koja biste sami mogli isprobati ako niste spremni tek tako gurnuti nove cipele na dno ormara.

Kako biste izbjegli neugodna iskustva, povedite računa i o ovome: prilikom kupnje cipela nije svejedno hoćete li ih isprobati rano ujutro ili poslijepodne. Kako dan odmiče, stopala mogu oteći pa biste za vrijeme jutarnjeg šopinga mogli kupiti premale cipele. 

Evo nekoliko savjeta:

Popustite vezice

Iako ne očekujemo od tenisica da bi nam mogle izazivati neugodnosti pri nošenju, i to se može dogoditi. Osjećate li da vas tiskaju? Probajte prvo razvezati vezice da bi stopala dobila prostora.

Puder za bebe

Kako biste spriječili pojavu žuljeva na stopalima prilikom nošenja ljetnih sandala, stavite malo pudera ili dezodoransa za noge.

Sušilo za kosu

Navucite najdeblju čarapu na nogu, zatim i cipelu te uključite sušilo za kosu. Pustite neko vrijeme topao zrak da struji jer će malo omekšati cipelu.

Alkohol

Cipele koje vas tiskaju iznutra namažite alkoholom, obujte ih na čarape i nosite po kući oko pola sata. Trebale bi se malo raširiti i postati udobnije za nošenje.

Čarape u cipeli

Namočite (ne natopite) čarape vodom i dobro ocijedite. U cipelu nagurajte koliko god možete vlažnih čarapa i ostavite da se osuše. Kako se čarape budu sušile, tako će se širiti i rastegnuti cipele.

Cipela u zamrzivaču

Mnogi se kunu i u ovaj recept: napunite vodom vrećicu za zamrzivač i stavite u čizmu, cipelu, sandalu… Pazite da je napunite s točno onoliko vode koliko je potrebno da se ispuni cipela. Nakon toga cipelu s vrećicom stavite u zamrzivač na najmanje 24 sata. Voda će se pretvoriti u led, on će učiniti svoje, a vi ćete dobiti cipelu po svojoj mjeri.

Krumpir

Zvuči pomalo nevjerojatno, ali krumpir može proširiti tijesnu obuću. Ogulite krumpir srednje veličine i stavite ga u cipelu. Ostavite tako preko noći i ona će se proširiti.  

Novinski papir

Ostavite preko noći nagužvane vlažne novine u cipelama. Dok se budu sušile, polako će se širiti i raširiti cipele.