PRIHVATLJIVE MASNOĆE

Znate li zašto je sir zdraviji od maslaca?

17.11.2011 u 10:52

Bionic
Reading

Nisu sve mliječne prerađevine jednako nepoželjne: pretjerivanje sa sirom mnogo je manje pogubno od stalne konzumacije maslaca

Nutricionisti i liječnici oduvijek upozoravaju da nam životinjske masti ne čine dobro. Ali danski znanstvenici utvrdili su da sir ne bi trebao spadati u zabranjenu hranu – prema njihovim spoznajama, on nema negativni utjecaj na razinu kolesterola u našoj krvi. Tako smatraju da postoji osjetna razlika između sira i maslaca, koji nikako ne preporučuju.

Prema istraživanju Sveučilišta u Kopenhagenu, ispitanici koji su tijekom šest tjedana redovito jeli sir imali su osjetno manju razinu kolesterola od onih koji su redovito jeli maslac. Štoviše, kolesterol 'sirojedaca' isti je kao da su bili na normalnoj prehrani.

Rezultati istraživanja objavljeni su u American Journal of Clinical Nutrition, a prenosi ih Daily Mail. Pedeset ljudi stavljeno je na posebnu prehranu kojoj je pridodana precizno izmjerena porcija sira ili maslaca, oba proizvedena od kravljeg mlijeka.

Istraživanje se odvijalo u dva ciklusa: najprije su šest tjedana normalnu prehranu nadopunjavali redovitom porcijom sira, uslijedila bi dva tjedna 'čišćenja' bez mliječnih prerađevina. Zatim ponovo šest tjedana sa svakodnevnim maslacom.
Rezultati su pokazali da stalno jedenje sira ne povećava štetni kolesterol, za razliku od maslaca, koji ga povećava za oko sedam posto iznad normale.

Nutricionisti imaju mnogo mogućih objašnjenja za ovu razliku, no nijedno nije definitivno prihvaćeno. U siru ima puno proteina, što uzrokuje da ga naše tijelo probavlja drugačije nego maslac.

Kolesterol je masna supstanca koju proizvodi naša jetra prilikom razgradnje 'teške' hrane. Kolesterol je nužan za normalnu funkciju našeg organizma. No, kada je povišen, sužava protočnost arterija i može uzrokovati moždani udar ili infarkt.