HIGIJENA DOMA

Znate li koliko često trebate prati zavjese u svom domu?

22.04.2022 u 20:22

Bionic
Reading

Omiljeni dekor u raznim tekstilima i bojama svakog doma su zavjese. Daju završni touch svakom prostoru, čine ga ugodnijim, a sjajno služe i kao zaštita od neželjenih pogleda susjeda. No, znate li kako održavati zavjese čistima i koliko ih često trebate oprati?

Vrlo vjerojatno u moru drugih kućanskih poslova, pranje zavjesa jednostavno zaboravljate i uvijek ostavljate za neki drugi put. Sjajna su dekoracija, ali treba ih i održavati, a evo kako.

Zavjese bi trebalo oprati barem dva puta godišnje, u jesen i proljeće, a po potrebi ovisno o mjestu vašeg stanovanja i prostoriji u kojoj su smještene i češće.

Treba, dakle imati na umu da se u nekim sobama prljavština nakuplja brže nego u drugima. Primjerice ako ste pušač zavjese treba oprati barem jedno u dva mjeseca, kako bi sakupljeni dim iz njih izašao te im se vratio stari sjaj.

Isto tako, zavjese na kuhinjskim prozorima, u prostorijama u kojima se često kuha i pari, trebalo bi češće prati.

Ne treba zaboraviti ni na dječji sobu, leglo prašine koja može biti uzgajalište mikroorganizama i gljivica, što može biti izuzetno opasno za nezreli imunitet. Jasno, više prljavštine nakupljat će se na zavjesama i prozorima zgrada u industrijskoj zoni, u blizini prometnica i više razine smoga.

Generalno, u ta dva puta godišnje kada perete zavjese, treba potpuno očistiti prozor, tako što ćete isprati okvir, staklo i prozorsku dasku. U tom slučaju zavjesa će dulje ostati svježa i čista.

Evo kako prati zavjese

Prije svega uklonite sve kukice i kopčice sa zavjesa te ih odložite po strani dok se zavjese ne operu. Zavjese bi se trebale prati na temperaturi od 40 stupnjeva u mašini na laganom programu koji neće oštetiti tkaninu, ali će istovremeno isprati prljavštinu i ukloniti eventualne mrlje. Za pranje koristite tekući deterdžent. Većina vrsta tkanina za zavjese sklona je skupljanju i deformacijama. Zato je grubo pranje i ispiranje neprihvatljivo. Osušite materijal na ravnoj površini, poput rešetke za sušenje odjeće. Tanje materijale zavjesa možete odmah nakon pranja objesiti na karnišu te ih pustiti da se tako suše.