RANO OPAŽANJE

Znate li koji su najčešći simptomi moždanog udara

10.01.2013 u 14:51

Bionic
Reading

Moždani udar vas ne zanima jer ste još daleko od mirovine i godina u kojima takvi problemi igraju značajniju ulogu? Nemojte brzati sa zaključcima. Oko deset posto svih udara događa se osobama mlađima od 45 godina

Većina moždanih udara događa se osobama koje su navršile 65 ili više godina, no u oko deset posto slučajeva pogađaju i mlađe od 45 godina, a osobito su ugrožene žene.

Iako pušenje, visok krvni tlak, kolesterol i dijabetes povećavaju mogućnost moždanog udara kod oba spola, žene su sklonije tom problemu zbog trudnoće i hormonalnih promjena. Tablete za kontracepciju u nekim slučajevima također povećavaju rizik, žene koje pate od migrena popraćenih neurološkim simptomima, poput sijevanja u kutu vidnog polja, također su u rizičnoj skupini.

Oko 80 do 90 posto slučajeva moždanog udara događa se kad ugrušak začepi dovod krvi i kisika u mozak, a najbolja zaštita od njega je zdrav život i rano opažanje simptoma. Simptomi su sljedeći:


Slabost ili utrnuće jedne strane tijela

Iznenadan gubitak snage ili osjećaja u udovima na samo jednoj strani tijela čest je znak moždanog udara. Moguće je i da vam se objesi jedna strana lica.

Problemi s govorom

Ako iznenada postanete nerazgovjetni ili jednostavno ne možete ništa reći, to može biti znak moždanog udara. Žrtve moždanog udara ponekad imaju problema s razumijevanjem drugih ljudi.

Svima nam se ponekad dogodi da se ne možemo sjetiti neke riječi ili da je krivo izgovorimo, pa je najbolje da sami procijenite radi li se o nečem ozbiljnom ili samo o pojedinačnom slučaju.

Jaka glavobolja

Prilikom moždanog udara izazvanog izljevom krvi u mozak može doći do jake glavobolje. Takvi moždani udari događaju se u samo deset do 15 posto slučajeva, no imaju puno veću smrtnost od moždanih udara izazvanih nedostatkom dotoka kisika i krvi u mozak.

Djelomičan gubitak vida

Kad nastupi moždani udar, problemi s vidom javljaju se samo na jednoj strani, baš kao i simptomi u udovima. Najčešće se ne radi o potpunom gubitku vida, već o problemu gledanja na jednu stranu zato što nema štete na oku, već u mozgu koji interpretira informacije što ih oko vidi.

Svi ili neki simptomi odjednom

Moždani udar najčešće nema samo jedan, već nekoliko navedenih simptoma, pa je to siguran znak da je vrijeme za odlazak u bolnicu. U slučaju bilo kakvih neobičnih problema koji zahvaćaju samo jednu stranu tijela također je mudro otići u bolnicu.