ZAUVIJEK MLADI

Znanstvenici otkrili 'izvor vječne mladosti': Zasad samo što se tiče kože

04.04.2019 u 19:01

Bionic
Reading

Ljepota je možda površna kategorija, no za one među nama koji se pitaju kako održati kožu mladom znanstvenici su otkrili mogući odgovor u obliku bjelančevine koja potiče stanično nadmetanje

Bjelančevina nazvana COL17A1 možda ne zvuči kao izvor vječne mladosti no novo istraživanje sugerira da obavlja veliki posao kad se radi o očuvanju mladolike strukture kože.

Bjelančevina djeluje tako da potiče stanično nadmetanje, ključni proces kojim se održava mladost tkiva. Tim se procesom 'izguraju' slabije stanice a potiče razmnožavanje snažnijih.

'Svaki dan u našoj koži netaknute matične stanice mogu ukloniti oštećene ili oslabljene matične stanice', kaže Emi Nishimura, profesorica medicinskog fakulteta u Tokiju koja je vodila istraživanje.

Starenjem počinje proces nestajanja COL17A1 iz kože, a to potiču i poznati neprijatelji mladolike kože poput ultraljubičastog zračenja i drugih faktora stresa.

I kad se to dogodi slabije se stanice množe što rezultira tanjom kožom koja je sklonija oštećenju i slabije zacjeljuje.

Rezultati istraživanja objavljeni su u četvrtak u časopisu Nature. U istraživanju su korišteni mišji repovi koji imaju mnoge karakteristike ljudske kože.

Nakon što je potvrđena važnost COL17A1, tim je odlučio istražiti može li se stimulirati protein jednom kad je osiromašen tražeći zapravo tvari koje bi mogle preokrenuti proces starenja kože.

Izolirali su dvije kemijske tvari Y27632 i apocinin i testirali ih na kožnim stanicama s pozitivnim rezultatima.

'Primjena tih tvari na rane koje zahvaćaju čitavu dubinu kože značajno je pomogla obnovi kože', navodi se u istraživanju.

Dvije tvari ukazuju na putove 'poticanja obnove kože i usporavanja starenja kože', dodaje istraživanje.

srednja dob

Koraci koje trebate poduzeti ulaskom u četrdesete: Osjećat ćete se bolje, ali i izgledati mlađe

Pogledaj galeriju

U komentaru istraživanja koji je naručio časopis Nature dvoje profesora sa sveučilišta Colorado navelo je da je nadmetanje stanica do sada bilo opsežno istraživano jedino kod voćnih mušica.

Istraživanje pruža 'dokaze da zdrave stanice sisavaca mogu 'naseliti' odraslo tkivo zamjenjujući oštećene ili oslabljene stanice', napisali su profesori Ganna Bilousova i James DeGregori.

I dodaju da istraživanje nudi načelne dokaze da bi se dvije tvari mogle koristiti u borbi protiv starenja.

'Buduća istraživanja potrebna su kako bi se utvrdilli mehanizmi staničnog nadmetanja u drugim tkivima i za identificiranje tvari koje mogu preokrenuti starenje u drugim organima', rekli su.

Nishimura je rekla za AFP da bi to istraživanje moglo dovesti do proizvoda poput krema i tableta koje bi zaustavile propadanje kože i potaknule obnovu.

'Surađivat ćemo s farmaceutskim i kozmetičkim tvrtkama za kliničku upotrebu tih tvari', rekla je.

Po njoj bi dodatna istraživanja trebala pokazati djeluje li isti proces u drugim dijelovima tijela koja imaju takozvane stanice epitela poput kože.

'Radimo na drugim organima s epitelom kao i na otkrivanju je li slično stanično nadmetanje u podlozi dugoročnog održvanja tkiva kao i starenja organa', dodaje ona.