KAD LJUBAV UMIRE

Znakovi koji govore da je vašoj vezi odzvonilo

05.02.2017 u 09:00

Bionic
Reading

Premda ste tek nedavno prekinuli vezu, prijatelji su vam rekli da su oni već osjećali da se bliži kraj ljubavi? Ako ste se pronašli u ovoj situaciji, sigurno će vas zanimati postoje li znakovi koji govore da vam je veza na izdisaju

Naravno, nije lako uočiti znakove da je veza na putu prema propasti jer je često teško biti objektivan kad se radi o nama samima. Sigurno vas zanima koji su to sigurni znakovi da se bliži kraj veze,  no ne trebate paničariti ako prepoznate nekoliko signala. To vas treba samo pozitivno motivirati na promjene da veza ne završi krahom.

Evo sedam znakova koji govore kako se bliži kraj ljubavne veze:

1. Partnera više ne vidite kroz ružičasta naočale

Istraživanja su pokazala kako osobe koje svog partnera s kojim su u vezi još uvijek doživljavaju atraktivnijima i poželjnijima nego što zbilja jesu u stvarnosti imaju više šansi ostati zajedno od onih koje svog partera/icu vide kao manje privlačnu od sebe. Radi se o tzv. efektu pozitivne iluzije što znači da ćete svog partnera ocijeniti boljim nego što bi on sebe.

2. Partnera ne doživljavate kao ravnopravnog

Odnos u kojem jedan partner ima osjećaj da je angažiraniji te da troši puno više energije u vezi jasno pokazuje kako se bliži kraj odnosa. Ako je npr. na jednom partneru najveći dio obveza u kućanstvu dok drugi to stalno uspješno eskivira nalazeći vremena za sve svoje hobije jasno je da će preopterećena strana kad-tad puknuti. Zato je bitno porazgovarati i raspodijeliti dužnosti u vezi ili braku jer psiholozi smatraju kako je ovaj problem jedan od najčešćih razloga za kraj veze/razvod.

3. Već razmišljate o potencijalnom novom partneru

Studije su pokazale da ako imate opipljivu alternativu svom sadašnjem partneru, kraj veze je izgledniji. Dakle, ako mislite kako biste mogli biti u vezi s nekim, a ta osoba nije ravnodušna prema vama, lako biste mogli prekinuti sadašnju vezu.

4. Želite van iz veze

Bez obzira na to ima li par djecu, zajedničku imovinu ili račune, studije su pokazale da većinu ni to neće zaustaviti ako su nesretni i ne žele više biti u vezi. Osjećaj zarobljenosti u vezi još više potiče na rješenje te situacije.

5. Nezadovoljstvo partnerom

Jedna norveška studija pokazala je kako 20 posto žena koje su iskazale najveće nezadovoljstvo partnerom čak tri puta više imaju šansi za prekid od žena zadovoljnih u vezi.

6. Tip partnerskog odnosa

Jedna je studija pokazala kako parovi koji su skloni dramatici - svađama i velikim preokretima te su bez obiteljske podrške za svoju vezu imaju najmanje šanse ostati skupa za razliku od partnera koji su u skladnom odnosu i imaju veću podršku obitelji.

7. Zajednički prijatelji

Ovo je također važan aspekt u svakoj vezi jer su neke studije pokazale kako partneri koji imaju više zajedničkih prijatelja rjeđe prekidaju od onih koji imaju zaseban krug prijatelja.