NEKOLIKO MINUTA POSLA

Živciraju vas ogrebotine na ploči za kuhanje? Uz pomoć ovog genijalnog trika nestat će vam pred očima

06.02.2021 u 09:55

Bionic
Reading

Kvalitetna staklokeramička i indukcijska ploča za kuhanje u pravilu su izdržljive, no ni najtemeljitije čišćenje nakon kuhanja ne može spriječiti stvaranje sitnih ogrebotina koje ostaju od povlačenja lonaca i tava. Stoga je s vremena na vrijeme ploči za kuhanje potrebno posvetiti malo više pažnje. Manje ogrebotine zaista mogu nestati uz pomoć ovog jednostavnog trika

Korištenje lonaca s debelim ili neravnim dnom i aluminijsko posuđe ne samo da smanjuje učinkovitost kuhinjskih ploča, ali također može uzrokovati pojavu zamjetnih tragova na površini. Nešto zahvalnija za održavanje je indukcijska ploča, koja se odmah nakon gašenja hladi, dok staklokeramička ploča još neko vrijeme ostaje vruća.

Oni koji imaju staklokeramičku ploču moraju paziti da na nju nakon kuhanje ne odlažu plastiku koja se može otopiti i zalijepiti za ploču. Oštećenja na ploči za kuhanje često se događaju i nakon što pokušamo oribati ostatke skorene hrane i zato treba biti oprezan da neopreznim rukovanjem i pomagalima dodatno ne oštetimo površinu.

Ako se na površini ploče za kuhanje pojave pukotine ili duboke ogrebotine, nećete ih se moći sami riješiti. U tom slučaju samo stručnjaci servisnog centra mogu vratiti izvorni izgled proizvoda. Manje površinske nesavršenosti mogu se riješiti kod kuće, i to uz pomoć jednostavnog trika.

Da biste svojoj indukcijskoj ili staklokeramičkoj ploči vratili stari sjaj trebat će vam pasta za poliranje. To može biti najobičnija pasta koja služi za poliranje ogrebotina na automobilu ili posebna pasta za poliranje kuhinjskih površina. Osim što je učinkovita na metalnim površinama, kao što su krom, inox, bakar, zlato i srebro, također je prikladna za keramičke pločice i ploče za kuhanje.

Prije nego što nanesete pastu za poliranje ploču za kuhanje je potrebo temeljito očistiti kako bi uklonili masnoću i nečistoće. Izbjegavajte abrazivna sredstva za čišćenje te radije posegnite za prirodnim sastojcima kao što su soda bikarbona i ocat koji zajedno u kombinaciji čine moćan dvojac za čišćenje tvrdokornih mrlja, pa čak i odčepljavanje odvoda. Posipajte sodu bikarbonu po ploči za kuhanje a zatim prelijte ocat i pustite da odrade svoju čaroliju 20 minuta.

Spužvicom uklonite tvrdokorne mrlje na ploči i zatim papirnatim ubrusom uklonite ostatke. Prebrišite ploču čistom vlažnom, a zatim i suhom krpom. Sada je vaša ploča za kuhanje spremna za poliranje.

Pastu za poliranje nanesite na izgrebani dio ploče za kuhanje pa kružnim pokretima ispolirajte ploču, koristeći 'čarobnu krpu', odnosno krpu od mikrofibre. Postupak možete i ponoviti, ukoliko želite postići bolji učinak. Ploču na samom kraju prebrišite vlažnom pa suhom pamučnom krpom.