ZLATNA PRAVILA

Želite se poigrati s bojama u interijeru? Evo na što paziti

  • Autor: I.B.
  • Zadnja izmjena 09.06.2016 06:50
  • Objavljeno 09.06.2016 u 06:50
Uređenje interijera

Uređenje interijera

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Guliver/Thinkstock

Boje mogu imati dubok utjecaj na raspoloženje i emocije. Neki vjeruju da vatreni tonovi izazivaju strast i bijes, plava može donijeti mir nakon stresnog dana, dok zelena potiče odmor i opuštanje. No prije nego što se upustite u avanturu unošenja boja u interijer, pripazite na sljedeće

Ako se prvi put susrećete s bojama u interijeru, odaberite jednu sobu za eksperimentiranje

Boje ponekad mogu djelovati zastrašujuće, osobito kada prvi put uređujete dom. Ako želite eksperimentirati, a niste sigurni kako početi, australska dizajnerica interijera preporučuje da odaberete mali prostor u domu. Ta mala prostorija neka vam posluži za testiranje novih boja, tonova i uzoraka bez potpune predanosti. Prije nego što se upustite u raznobojni eksperiment, dizajnerica interijera Shannon Fricke predlaže da napravite mali plan: 'Kao sve što se odnosi na uređenje, potrebno je imati razrađen ukupan koncept za svoj dom prije nego počnete bojati određenu prostoriju.'

Bijela boja za veći prostor

Dobro je poznata činjenica da bijela boja stvara iluziju velikog prostora, ali koja nijansa bijele je najbolja? Sve bijele boje nisu jednake, pojašnjava dizajnerica.

Neka ton bijele boje bude svjež, a najboljim će se pokazati bijela boja koja stiže sa zelenim ili plavim podtonovima. Uvijek se držite svijetlijih tonova pri stvaranju iluzije velikog prostora. Neka boje budu čistih tonova, nikako prigušene i prljavog efekta.

Kombinacija komplementarnih boja

Dok neke boje dobro funkcioniraju u paru, druge se mogu snažno 'sukobiti'. Na pitanje kako znati koje boje uklopiti u životni prostor, najbolje se dobro upoznate sa spektrom boja prije samog procesa kombiniranja.

U pravilu, najboljim parom će se pokazati kombinacija komplementarnih boja odnosno onih koje stoje jedna nasuprot drugoj u spektru boja. Ovakav pristup udruživanju boja često rezultira jarkim i živahnim interijerom. Alternativno govoreči, odaberite glavne boje s obje strane spektra i poigrajte se s njihovim tonovima. Primjerice, plave i zelene ili narančaste i žute u paru uvijek će dobro izgledati. Ovakav pristup stvara spokojan i smirujući interijer.

Osvijestite činjenicu da boje dolaze s osobnošću

Ono što odgovara jednoj osobi, možda neće odgovarati drugoj, stoga dizajnerica kaže kako je važno razviti odnos s bojama i shvatiti da svaka nijansa ima temeljnu osobnost.

Crvena boja, na primjer, je nervozna, puna adrenalina i živosti dok je plava spokojna i mirna. Nakon što počnete miješati boje, slijedi prava zabava. Kobalt plava će preuzeti atribute crvene i plave istovremeno djelujući spokojno i živahno stoga budite sigurni da dobro upoznate osobnosti boja koje preferirate.

Tapete i upečatljive boje u kupaonici

Ako usitinu želite proširitii svoje granice po pitanju boja, najbolje mjesto za takva eksperimentiranja je kupaonica.

Prije nego što se upustite u stiliziranje kupaonice pomoću tapeta i omiljenih dekoracija, postoji nekoliko stvari koje biste trebali znati. Ako želite svoju kupaonicu ukrasiti tapetama, preporučuje se da ih pozicionirate iznad pločica, odnosno na suha područja u kupaonici kako bi dugo ostale očuvane. Po pitanju živahnih vodootpornih boja kojima biste obogatili kupaonicu, neka svoje mjesto nađu na jednom zidu.

Can't go wrong with flamingo wallpaper. From @jess_eclecticcreative, tagged #apartmenttherapy

Fotografiju objavljuje Apartment Therapy (@apartmenttherapy)

Tamne boje u interijeru

Tamni interijeri postali su nevjerojatno popularni u posljednjih nekoliko godina, ali postoji velika razlika između fotografija tamnih interijera i provođenja ovog stilskog poteza u domu. Tamne boje najbolje je ostaviti za velike prostorije.

Primjerice, boja ugljena dobro će funkcionirati u velikim prostorima čineći ih vizualno manjima i toplijima, dok će korištenje tamnih boja malim prostorijama podariti boudoir efekt.

Boja koja komplimentira dobi interijera

Održavanje interijera svježim tijekom godina može postati itekako izazovan zadatak. Ako želite biti sigurni da će vaš interijer uvijek imati modernu notu prvo razmislite o veličini prostora i koliko prima prirodne svjetlosti. Kad ste to učinili, pokušajte odgovoriti na pitanja poput: Koje su arhitektonske značajke vašeg prostora? Da li boje interijera komplementiraju dobi kada je nastao? Je li okruženje vašeg interijera urbano ili seosko?

Vaša paleta boja treba se proširiti iz vanjskog svijeta u unutrašnjost prostora stvarajući osjećaj sklada od prednje pa do stražnje strane prostorije. Ako ste ipak više zainteresirani za eksperimentiranja i neigranje pravila uređenja, izaberite željenu boju za jedan zid ili jednu prostoriju i poigrajte se. U krajnjem slučaju, ako vam se ne sviđa, lako je možete prebojiti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!