upečatljiv dizajn

Zbog nje su je prozvali Snjeguljicom: Danski dizajner otkriva sve tajne haljine kraljice Mary

15.01.2024 u 11:11

Bionic
Reading

Promjene na danskom dvoru već tjednima pune medijske stupce, a ovog vikenda svi su pogledi bili usmjereni prema novoj danskoj kraljici, 51-godišnjoj Australki Mary. Za prvi dan na prijestolju odjenula itekako upečatljiv bijeli stajling, a iza tog fantastičnog izbora krije se danski dizajner Søren Le Schmidt

Danskom dizajneru Sørenu Le Schmidtu odijevanje članova kraljevskih obitelji nije strano. Njegove dizajne često je nosila i sadašnja danska kraljica Mary. Tako je na krunidbi engleskog kralja Charlesa III. u svibnju prošle godine odjenula ljubičastu haljinu A-kroja s pojasom koja je pokazala kao stilski pun pogodak. Nema sumnje, kada članovi danske obitelji žele stajling s kojim je teško, gotovo nemoguće pogriješiti, biraju dizajn Sørena Le Schmidta, a njegovu kreaciju kraljica Mary je odabrala i za prvi dan na prijestolju.

Ipak, dizajnirati haljinu za prvo javno pojavljivanje nove kraljice, haljinu koja će bez sumnje ući u dansku povijest, bilo je posebno iskustvo. 'Bio sam vrlo počašćen, sretan, ponosan i vrlo zahvalan što su me zamolili da dizajniram baš ovu haljinu', rekao je le Schmidt za skandinavsko izdanje Voguea. 'Prva haljina koju će kraljica Mary nositi pod svojom novom titulom kraljice - haljina stvorena za povijesne knjige – znači jako puno. Jako sam dirnut,' dodao je.

Prema dizajnerovim riječima, sama bijela haljina kraljice Mary je 'relativno jednostavna', s dugim, uskim rukavima, istaknutim ramenima i volumioznom suknjom. 'Dodatno, konstruirana je sa zasebnim remenom oko struka koji ima voluminozne preklope od struka, oko vrata i preko jednog ramena', dodaje dizajner.

Izrađena od mješavine vune i viskoze, prljavobijela haljina koju je Vogue prozvao i 'Snjeguljica haljinom' čiji dizajn odolijeva vremenu i trendovima, istovremeno je bio lagan i težak stvarajući savršenu pozadinu za komade iz omiljenog kompleta nakita od rubina nove kraljice.

'Boje Danske su crvena i bijela, pa se grafički lijepa bijela haljina ukrašena naušnicama i brošem iz Ruby Seta činila kao pravi izbor', napominje Le Schmidt, dodajući da je 'jako lijepa'. Vijest o abdikaciji Kraljice Margrethe II stigla je na Silvestrovo, a to je u Le Schmidtovom dizajnerskom studiju izazvalo burnu aktivnost. 'Za sve nas je relativno nova bila vijest o datumu održavanja proglašenja. Radio sam na ovoj haljini tek 14 dana,' otkrio je.

  • +15
Danska kraljica Mary Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Unatoč nedostatku vremena za razmišljanje, izbor iza dizajna haljine došao je s posebnim značenjem: 'Odaje počast danskoj zemlji', kaže Le Schmidt, referirajući se na crveno-bijelu shemu boja.

Za samog Le Schmidta kao dizajnera ovo je značajan trenutak u već blistavoj karijeri. 'To mi puno znači kao dizajneru. Oduvijek sam volio raditi s nekadašnjom princezom Mary, ali to što mi je dopušteno dizajnirati prvu haljinu za Njezino Veličanstvo pod naslovom kraljice znači mi čitav svijet', objašnjava. 'Teško je to opisati riječima jer radost, ponos i zahvalnost trenutno zasjenjuju sve.'

Danski dizajner otkrio je i kako je bio 'nevjerojatan osjećaj' gledati kraljicu Mary kako nosi njegovu haljinu. 'Bio sam sa svojom obitelji i gledao to na TV-u', kaže. 'Bio sam dirnut, počašćen i ponosan cijeli dan. Jako, jako sam sretan.'