NA METI KRITIKA

Zbog čega se Ikea našla u središtu skandala?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 08.10.2012 19:16
  • Objavljeno 02.10.2012 u 09:38
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Poznati švedski proizvođač namještaja i opreme za dom izdao je novi katalog identičan za sve zemlje, međutim u katalogu namijenjenom tržištu Saudijske Arabije Photoshopom su izbrisani svi ženski modeli te se time našao na tapeti oštrih kritika
Ikea

Ikea

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Novi Ikein katalog koji je trebao biti identičan za cijeli svijet, podignuo je veliku medijsku prašinu. Naime, u katalogu namijenjenom tržištu Saudijske Arabije iz kataloga su obrisane sve žene i djevojčice koje su se prvotno nalazile u katalogu, a slike muškaraca su ostavljene. Zbog toga poteza, Ikea se našla na tapeti oštrih kritika i osuda, a sada je uputila i javnu ispriku.

Švedski proizvođač tako je, kako navodi Daily Mail, uputio javnu ispriku zbog brisanja svih žena i većine djevojčica iz kataloga za web i tiskanog izdanja namijenjenog saudijskom tržištu.

Usporedba fotografija jasno prikazuje kako su fotografije u ostalim katalozima i ovome spornome identične, osim što su izbrisane ženske osobe, uključujući i dizajnericu na naslovnoj slici, a fotografije njezinih muških kolega ostavljene.

Švedska ministrica trgovine Ewa Björling tvrdi kako su obrađene fotografije tužan primjer koji pokazuje kako je ispred nas još dug put u smislu ravnopravnosti muškaraca i žena u Saudijskoj Arabiji.

Velik broj fotografija u katalozima prikazuje žene koje poziraju s Ikeinim proizvodima, osim kataloga u Saudijskoj Arabiji gdje se fotografije žena uvijek brišu.
'Trebali smo reagirati i uvidjeti kako isključivanje žena u saudijskoj verziji kataloga nije u skladu s Ikeinim vrijednostima' poručuju iz Ikee.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi