SVOJEGLAVE LJUBIMICE

Zašto vam je mačka neposlušna?

22.11.2015 u 10:18

Bionic
Reading

Mnogi vlasnici mačaka muku muče s njihovim ponašanjem. Koliko god se trudili, one rade upravo ono što ne smiju, penju se na stolove i radne plohe u kuhinji, otvaraju ormare i štošta drugo i čini se da nijedna odgojna mjera ne pomaže

Stručnjakinja za ponašanje mačaka, Janiss Garza, inače stalna suradnica mačjeg portala CatChannel, opisala je situaciju u svojoj kući kao primjer i dala savjet kako se postaviti, piše Mačkarica

Naime, mačke njezino 'ne' uvijek poslušaju (barem kad je u blizini) te joj se ne može dogoditi da priprema ručak, a da se mačka mota oko povrća na stolu, no njezinog zaručnika ne fermaju ni pet posto. Posebno jedna ženka, Summer, koja kad nešto želi, ne pušta ga na miru. Premda se radi o mladoj mački, mlađoj od godine dana, Janiss s njom nema problema. No kad njezin zaručnik kaže 'ne', mački kao da na jedno uho uđe, a na drugo izađe.

Problem je u tome što se njezin zaručnik boji da će ga mačka manje voljeti ako postane oštar s njom. 'Ja kažem 'ne' kao da to i mislim i mačke me i dalje vole. One znaju da ako kažem 'ne', onda to znači 'odmah me poslušaj' pa to i učine', piše Janiss.


Ljudi koji nisu naučeni na mačke, a i neki koji jesu, ne shvaćaju koliko je važno biti čvrst s njima, a to znači biti zao ili okrutan. Uostalom, ako se mačka dovela u opasnost, mi je štitimo i čuvamo. Ako spadate među one ljude koji nikome ne znaju reći ne, mačke će vas pregaziti, iskoristiti i napraviti sve što ne želite.

Mačke vas ne vole manje ili više, bez obzira na koji način i kojim tonom kažete ne. Međutim, ako to izgovorite bojažljivo, neće vas poštovati.

Mačke žive u svijetu u kojem im druge mačke jasno daju do znanja što misle i ne šale se pritom. Čak ako su inače u dobrim odnosima, ako si idu na živce, uvrijeđena će mačka zarežati, siktati ili čak ošamariti dosadnjakovića. Naravno, obzirom da mi brinemo o njima i da smo deset puta veći, udaranje ne dolazi u obzir, pogotovo zato što mačka gotovo nikad neće shvatiti zašto ste je udarili. No odlučno ne odgovara otprilike režanju ili siktanju i ako to izgovorite kako treba, mačka će bez problema shvatiti.

Postoje i druge metode učenja mačke na stvari koje smije i koje ne smije. Najučinkovitija metoda je pozitivan poticaj odnosno učenje uz nagradu, a za kaznu je tu uvijek špricalica s vodom ili nježno lupkanje po vrhu glave dvama prstima.