VRUĆE ČAŠICE NA KOŽI

Zašto su zvijezde poludjele za bizarnim tretmanom?

19.04.2013 u 09:16

Bionic
Reading

Jennifer Aniston, Gwyneth Paltrow i Victoria Beckham postale su obožavateljice tretmana vrućima čašama. Je li riječ o čudesnoj kuri ili još jednoj ludosti slavnih?

Pozirajući fotografima na crvenom tepihu, holivudska zvijezda Jennifer Aniston izgledala je poput prave dive: sjajna kosa, besprijekoran ten, savršeno preplanule noge. Dojam su kvarile samo ružne okrugle mrlje na njezinim leđima.

Očito se i Jennifer priklonila najnovijem must-have tretmanu slavnih. Iako su donedavno u modi bile kabala narukvice i kokosova voda, holivudske zvijezde postale su fanovi tretmana vrućim čašama. Okrugle mrlje na Jenniferinim leđima odale su da je bila na drevnoj azijskoj terapiji u sklopu koje se zagrijane čaše stavljaju na kožu i tako navodno pomoću vakuuma poboljšavaju protok krvi.

Zagovornici alternativne medicine tvrde da taj tretman pomaže riješiti mnoge tegobe, od bolova u mišićima do celulita i depresije, piše Daily Mail. Naravno, sljedbenica ove alternativne metode je i Gwyneth Paltrow, glumica koja se još 2004. pojavila na premijeri svog filma s prepoznatljivim okruglim modricama na leđima.

Victoria Beckham je nedavno viđena s tim zaštitnim znakom, a i tenisač Andy Murray se također deklarirao kao njegov obožavatelj, iako mu je njegova djevojka Kim Sears rekla da izgleda poput reptila.

Ta 5000 godina stara terapija jedan je oblik akupunkture, a temelji se na ideji da usisivanje zraka u čaši čini čuda za prokrvljenost te da podiže energiju cijelog tijela.

'Ako ste pod stresom ili ste pretrpjeli fizičku traumu poput iščašenja ramena, energija u tijelu može stagnirati', objašnjava Ian Stones, britanski stručnjak za akupunkturu. 'Vruće čaše omogućuju da se krv i energija vrate na to područje i pomognu ozdravljenju. Djelotvorne su i kod prvih simptoma prehlade.'

Čaša se iznutra grije plamenom tako da toplina može stvoriti djelomičan vakuum kad se pritisne i drži na koži tri minute. Stranica dr. Nishija Joshija, koji njeguje holistički pristup i čija je klijentica bila i pokojna princeza Diana, preporučuje tretman vrućim čašama kako bi se poboljšao protok limfe, smanjila tekućina u tijelu i pojačala cirkulacija koja će tako koži dati zdraviji izgled i smanjiti celulit. Njegove su klijentice Gwyneth Paltrow, Sadie Frost i Patsy Kensit.

Pristaše ove terapije tvrde da pomaže i kod začeća. Jedan od terapeuta, Saud Hadi, objašnjava kako postoje točke na svakoj strani kralježnice odgovorne za neki od organa. Najvažniji je organ za plodnost bubreg, koji se prema kineskoj medicini smatra izvorom života. U Kini su ovakvi tretmani sastavni dio medicine koja se prakticira u bolnicama.

No iako su Gwynnie i Jennifer posvećene sljedbenice, mnogo stručnjaka vjeruje da je to jednostavno glupost te upozoravaju na opasnost primjene takvih tretmana bez konzultacija s liječnikom opće prakse. 'To ne daje nikakve rezultate', kaže David Colquhoun, profesor farmakologije na londonskom University Collegeu.

'To je bilo dio medicinske prakse u 18. stoljeću, no sad znamo da više šteti nego koristi. Može, doduše, izazvati povećani protok krvi na tim područjima, ali ideja da se neke bolesti mogu liječiti tako je smiješna, neprihvatljiva i samo još jedan genijalan način pelješenja lakovjernih.'

Edvard Ernst u svojoj knjizi Trick Or Treatment, u kojoj piše o alternativnoj medicini, kaže da vruće čaše vjerojatno generiraju iznadprosječnu placebo reakciju. 'Ne postoji nijedan valjani dokaz da tretman vrućim čašama pomaže ijednoj bolesti, osim zastrašujućoj potrebi slavnih za pozornošću', kaže profesor Ernst.