EVOLUCIJA ILI ZAGAĐENJE

Zašto su ženama grudi sve veće?

08.05.2012 u 15:01

Bionic
Reading

Prosječni broj grudnjaka danas je C, povećanje grudi najpopularniji je zahvat estetske kirurgije, u posljednjih pedesetak godina stopa karcinoma dojke se udvostručila, a u mlijeku kojim se doji djeca mogu se pronaći opasne kemikalije

Kad je novinarka i mlada majka Florence Williams zamoljena da participira u studiji o dojenju, iskoristila je priliku da istraži temu ženskih grudi malo dublje, piše Daily Mail. Postoje stotine različitih izraza i termina privlačnosti ovog ženskog organa i jednako toliko pitanja o našoj opsesiji njima, njihovoj evoluciji i zdravstvenim rizicima.

U svojoj novoj knjizi 'The Breasts: A Natural and Unnatural History', Florence Williams otkriva nekoliko šokantnih činjenica o toj temi, uključujući i podatak da su prosječne grudi danas puno veće.

Jedno od njezinih najzanimljivijih otkrića je da su danas grudi puno veće te da je prosječna veličina grudnjaka C. Prosječna težina jedne dojke je pola kilograma, ali se to može udvostručiti tijekom trudnoće.

Žene su odavno pod svoje majice stavljale čarape kako bi im prsa izgledala veća, a danas je povećanje grudi plastičnim operacijama postalo iznimno popularno.
U 2009., oko 289.000 Amerikanki otišlo je pod nož na povećanje grudi, a čak pet milijuna ima implantate, pokazalo je istraživanje, a Williams ističe da je to posljedica seksualizacije grudi u zapadnoj kulturi.

Šokantni su i navodi u knjizi po kojima je povećanje veličine grudi kod mlađih generacija posljedica prisutnosti kemikalija, uključujući pesticide i retardante, koje je autorica našla u vlastitom mlijeku kojim je dojila dijete, a koje je analizirano u istraživanju.

Karcinom dojke, navodi dalje Williams, udvostručio se od četrdesetih godina prošlog stoljeća, a autorica procjenjuje da će se jedna od osam žena tijekom života razboljeti od karcinoma dojke tijekom života.

Činjenica da se dojke razvijaju i mijenjaju u posljednjem tromjesečju trudnoće objašnjava njegovu konstantnu ranjivost. 'Naša su tijela intimno povezana s tijelom oko nas', piše autorica. 'Ako živimo u zagađenom okruženju, to će utjecati na naše zdravlje.'