NEPODNOŠLJIV SVRAB

Zašto se moja mačka stalno češe?

12.11.2015 u 15:08

Bionic
Reading

Mačke se, kao uostalom i mnogi drugi dlakavi sisavci, često češu, grebuckaju, grickaju i čine slične radnje. Ipak, što se mačaka tiče, možda je za njeno grebanje, a da to uopće ne znate, krivac samo jedna jedina buha

Ekipa Mačkarice pozabavila se problemom buha kod mačaka. Između ostalog navode da oko 40 posto svih razloga za posjet veterinaru otpada na probleme s kožom ili krznom. Najčešći uzročnici svih problema s kožom i dlakom mačke su buhe i nametnici koji izazivaju bolesti.

Buhu često nećete ni vidjeti, ali samo jedna u mogućnosti je izazvati češanje, lizanje, upalu, krvarenja i krastice, dublja oštećenja te gubitak dlake. Osim nametnika, i drugi su uzroci kožnih oboljenja, a svaka promjena na koži i krznu treba biti dijagnosticirana i pravovaljano liječena.

Većina kožnih oboljenja ima slične simptome - u vidu svrbeža, gubitka dlake, upale, iritacije, učestalog lizanja.

Nametnici i alergijska reakcija su najčešći uzroci svrbeža, a prekomjerno češanje može dovesti do sekundarnih infekcija nastalih zbog ogrebotina. Pretjerano lizanje i uređivanje može kao posljedicu imati gubitak dlake, kao i nastanak otvorenih rana koje krvare, a time čine otvoren put sekundarnoj infekciji.

Svrbež u mačaka može utjecati i na promjene u karakteru, što uključuje razdražljivost i agresivno ponašanje.

Alergijska reakcija je primarni uzrok za nastanak pustula i papula na koži. Papula je maleni na dodir, tvrd i uzdignut prištić ispunjen upalnim stanicama, a pustula je malen, uzdignut i gnojem ispunjen prištić. Propadanjem pustula i papula nastaje plitko oštećenje na koži.

Više detalja o problemu buha kod mačaka možete pročitati na Mačkarici