(NE)OBIČNO PONAŠANJE

Zašto se moja mačka ‘baca na leđa?’

16.11.2014 u 09:12

Bionic
Reading

Primjerice, mačka će se baciti na leđa, vrtjeti i trljati o pod jednostavno ako je svrbe leđa. Također, ako se radi o ženskoj, nesteriliziranoj mački, to je vrlo uobičajeno ponašanje nakon parenja. Neke mačke, pak, to rade samo zato što uživaju u tome

Kako donosi Mačkarica mačke vrlo često i vrlo nepravedno karakteriziraju kao lijene, nezainteresirane i ravnodušne dok one zapravo mogu biti vrlo vesele, živahne i jasno davati do znanja što žele, čak i kad nas njihovo ponašanje zbunjuje.

Tu se svakako ubraja izvijanje i previjanje koje mačke izvode kad se bace na leđa. Neki takvo mačje ponašanje objašnjavaju ostacima mačje metvice na podu, no činjenica je da to rade i mačke koje nikad nisu omirisale ovu ‘mačju drogu’ i stručnjaci se slažu da postoji više objašnjenja.

‘Kad ljudi imaju potrebu rastegnuti se, jednostavno to naprave i odmah se osjećaju bolje. Čini se da se neke mačke jednostavno vole prevrtati na leđima, to im pruža zadovoljstvo’, kaže dr. vet. med. Sharon Crowell-Davis, ujedno i profesorica na Veterinarskom fakultetu u Georgiji.

Sa stručne strane postoje i druga objašnjenja koja djeluju posve kontradiktorna ovom. ‘Takvo ponašanje može biti i izraz podčinjenosti, a može biti i poziv na igru. Mi jednostavno moramo prepoznati o čemu se radi i postupiti prema tome – ako je u pitanju igra, onda ćemo početi bacati loptice mački’, dodaje Crowell-Davis.

Crowell-Davis priznaje da dvije njezine mačke to rade, a jedna je posebno dobro usvojila lekciju: ‘Ako joj je posvećujem dovoljno pažnje, došetat će ispred mene, pogledati me i baciti se na leđa. To mi ona hoće reći da je, po njenom mišljenju, zanemarujem i da joj posvetim malo pažnje!’