SNAGA VOLJE

Zašto nam nije potrebna stanka na poslu?

19.10.2010 u 08:55

Bionic
Reading

Studenti i radni ljudi koji se najviše bave umnim aktivnostima smatraju da u dugim razdobljima učenja i rada trebaju uzeti stanku kako bi uspješno mogli nastaviti dalje. Međutim, najnovije istraživanje pobija takvo razmišljanje

Stanka za hranu, odmor ili neku drugu aktivnost studentima i zaposlenima uopće nije potrebna, tvrde znanstvenici. Dugo se smatralo da je stanka nužnost za odmor tijela i mozga kako bi se posao kasnije uspješno nastavio. Ipak, nije tako.

Psiholozi sa Sveučilišta Stanford kažu da se moć ili slabost volje, ovisno o tome je li nekome potreban odmor ili nije, nalazi u glavi. Prema njihovim tvrdnjama, osobni mentalni sklop i uvjerenja o snazi volje određuju koliko je određena osoba sposobna za dugotrajnu usredotočenost na učenje ili posao.

'Ako mislite da je snaga volje biološki ograničena, onda ste vrlo vjerojatno osoba koja se brzo umara kod zahtjevnih zadataka. Ako pak mislite da snaga volje nije nešto što lako i proizvoljno nestaje, onda ste osoba koja može puno dati bez umaranja i pada koncentracije', ističu psiholozi koji svoje tvrdnje temelje na opsežnom istraživanju.