OTKRIVAMO!

Zašto nam mačke donose svoj ulov?

16.05.2015 u 00:55

Bionic
Reading

Ako vaša mačka ima pristup vanjskom svijetu, onda je vrlo vjerojatno i da vam povremeno donosi plijen, najčešće ne pretjerano živ, ali s takvim veseljem kao da vam je upravo kupila božićni poklon

Kako donosi Mačkarica, istraživanje objavljeno pretprošle godine u časopisu Natural Communications kaže da mačke u Americi godišnje ubiju između 1,3 i 4 milijarde ptica te između 6,3 i 22,3 milijarde malih sisavaca i glodavaca. Radi se o prilično impresivnim brojkama, no znači li to da su mačke hladnokrvni ubojice ili postoje neki dublji, evolucijski razlozi?

Mačke su evoluirale u vrlo učinkovite predatore – imaju oštre zube i pandže, mekane šapice za tiho prikradanje plijenu, noćni vid i nevjerojatno su hitre i okretne. I dok je pripitomljavanje mačaka započelo prije nekih 10.000 godina, one su zadržale neke divlje lovačke instinkte kao i sposobnost probave sirovog mesa. Koliko god ih lickate, mazite i pazite, njihovi lovački instinkti nikad neće nestati.

Mačke najviše uče od majke koje ih zapravo i podižu. To između ostalog uključuje učenje mačića kako se čuvati i kako loviti. Majka ih to uči postepeno donoseći im mrtav plijen koji će pojesti. Sljedeći put donijet će im živi plijen, iako već ošamućen, a ostavit će svojim potomcima da dovrše posao. Na koncu će ih i sama povesti u lov. Zabilježeni su i slučajevi u kojima ženke to rade i s mačićima koji nisu njihovi.

Obzirom da istu stvar rade i s nama, donose nam polumrtve životinje u kuću, one nas najvjerojatnije pokušavaju naučiti lovačkim vještinama koje nam očito nedostaju. Također je moguće i ono objašnjenje o kojem smo već pisali, a to je da nam jednostavno nose ‘poklone’.

Ostatak razloga zbog kojih nam mačke donose plijen možete pročitati na Mačkarici