NEOBIČNI PROBLEMI

Zašto moja mačka jede pijesak iz svog zahoda?

15.01.2016 u 14:35

Bionic
Reading

Ono što zimi često pogađa mačke jest upala grla i krajnika. Vaša ljubimica će si pokušati pomoći jedino kako zna – gutat će bez žvakanja i potražit će neobičnu hranu poput pijeska iz svog zahoda

Upala grla i krajnika vrlo je neugodna i bolna za ljubimicu. Svaka upala ima pet karakteristika:

– bol
– crvenilo
– oštećena funkcija
– povišena temperatura
– otok


Crvenilo nastaje kao posljedica dobre prokrvljenosti upaljenog dijela. To pak dovodi o povišenja temperature, piše Mačkarica

Otok nastaje kao posljedica svega navedenog što dodatno otežava situaciju kad je upala grla u pitanju jer životinja teško guta. Sve ovo su karakteristične osobine svih upalnih procesa u organizmu.

Upala grla i krajnika ponekad može imati i zbunjujuće simptome. Naime, životinja oteknuće i gnoj iz krajnika pokušava sastrugati iz grla tako što će gutati hranu bez žvakanja i imati tzv. nastrani apetit (na primjer, jest će pijesak iz posude za pijesak).

Isto tako, osim navedenog, može doći i do povraćanja i/ili proljeva uslijed gutanja gnoja koji će dovesti to poremećene funkcije probave. Oboljela životinja najčešće gubi apetit i postaje letargična.

Za vrijeme trajanja upale dajte svojoj ljubimici mekanu hranu. Isto tako zbog nastanka probavnih smetnji dobro je u prehranu uvesti proizvode kiselo-mliječnog vrenja kako bi pomogli u normalizaciji crijevne mikroflore. Hrana ne bi trebala biti servirana hladna već sobne temperature i nikako direktno iz hladnjaka.

Ako ste posebno zabrinuti, uvijek je najpametnije odvesti ljubimicu veterinaru.

Više o ovoj temi pročitajte na Mačkarici