SLATKI POHLEPNICI

Zašto moj pas navaljuje na mačju hranu?

13.02.2015 u 15:06

Bionic
Reading

Kad biste kao u bajci rasporili svog psa, možda ne biste pronašli živu Crvenkapicu, ali biste se svakako iznenadili što sve vaš ljubimac jede kad ne gledate

Jedna od stvari koja univerzalno privlači sve pse mačja je hrana. Iako su u pitanju površno slične životinje i ljudski omiljeni ljubimci, psi i mačke nisu baš isti kad se priča o prehrani, piše Vet Street

Mačke su mesožderi, a psi svejedi. Psima treba vlaknasta hrana koja zapravo i nije dio mačjeg jelovnika.

Znanstvenici pretpostavljaju kako su psi ludi za mačjom hranom jer sadrži više proteina od njihove, što ima utjecaja i na njen okus. Neki veterinari čak koriste mačju hranu kao nagradu za pse jer je toliko vole.

'Psi je obožavaju i njihovi želuci je bez problema mogu podnijeti, a njome ih i motiviramo kako se trebaju ponašati', doktorica Crowell-Davis komentirala je mačju hranu.


Bez obzira što ljudi vole slatko, ne bi smjeli jesti samo kolače, tako ni psi ne bi smjeli jesti samo mačju hranu. No mačja hrana idealna je povremena nagrada za dobre pse.

Neki psi ne mogu podnijeti mačju hranu, a svejedno je žele jesti. Na primjer, psi koji imaju slabu toleranciju na hranu s visokim postotkom proteina mogu od nje početi povraćati ili dobiti proljev.

Pas gotovo sigurno neće umrijeti od mačje hrane, ali će svakako imati posljedice od pretjerivanja. Dugoročno gledano, nije pametno hraniti pse uglavnom s mačjom hranom jer u njoj nema dovoljno vlaknastih tvari te joj nedostaju neki hranjivi sastojci koji psima trebaju.

Također, mačja hrana može psu stvoriti probleme s bubrezima, baš zbog visoke količine proteina u njoj. No još je važnije nikad ne davati pseću hranu mačkama jer one mogu imati ozbiljnih problema od nje.

Najpametnije je ljubimce hraniti hranom koja je za njih predviđena.