NEODOLJIVE LIJENČINE

Zašto mačke toliko spavaju?

07.02.2016 u 10:04

Bionic
Reading

Mačke su nenadmašni majstori spavanja bilo kad, bilo gdje i pod bilo kojim okolnostima. Ponekad ćete je tražiti satima, a ona će se na kraju pojaviti krmeljavih i pospanih očiju i mjauknuti da je gladna

Drijemanje im je u genima

Mačke mogu spavati i po 16 sati dnevno, dok mačke u godinama u svijetu snova provode i 20 sati dnevno. To je rezultat evolucije, prehrambenih navika i psihologije. U divljini mačke moraju loviti kako bi preživjele, a lov i ubijanje plijena oduzima puno energije, piše Mačkarica

Ne spavaju uvijek čvrsto

Od sveukupnog spavanja gotovo tri četvrtine vremena mačke zapravo drijemaju. U tom stanju dobivaju potreban odmor, ali su spremne probuditi se i aktivirati ako se ukaže potreba. Mačke čak i dok sjede mogu drijemati.


Kad čvrsto spavaju, onda i sanjaju

Ona četvrtina mačjeg spavanja odnosi se na čvrsti san iako starije mačke u tom stanju provode i 40 posto vremena. Kad doista spavaju, mačke su najčešće sklupčane i čvrsto zatvorenih očiju i, kao i kod ljudi, taj im je san nužan za tjelesnu regeneraciju i zdravlje. Pritom vrlo često sanjaju, a to ćete lako prepoznati ako trzaju šapicama ili mrmljaju.

Da, neke mačke hrču

Hrkanje se dešava kad su dišni putovi djelomice zakrčeni viškom kože. To će se vrlo vjerojatno dogoditi kad vam je mačka u potpunosti opuštena i ne mora biti znak nikakvog problema, a češće će se desiti mačkama kratkih noseva poput perzijskih, himalajskih i egzotičnih kratkodlakih.

Više o ovoj temi saznajte na Mačkarici