ODLIČNE IDEJE

Zašto je složencima tako teško odoljeti?

21.02.2013 u 09:26

Bionic
Reading

Prohladno vrijeme i nerijetko brojne svakodnevne obaveze jednostavno prizivaju fina, topla, raznolika, a opet tako jednostavna jela. Ukoliko ste ostali bez ideja što skuhati, a imate vremena samo nešto na brzinu gurnuti u pećnicu, donosimo vam tri odlične ideje za složence

Lazanje s pečenim crvenim paprikama
Sastojci za umak:
4 oguljene svježe rajčice
2 žlice maslinovog ulja
1 nasjeckani luk
2 mrkve, oguljene i narezane na kockice
2 velike grančice ružmarina
4 češnja češnjaka, očišćena i nasjeckana
Jedan do dva prstohvata svježeg crnog papra

U velikoj posudi zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk i mrkvu i pirjajte na srednje jakoj vatri sve dok ne postanu mekani, oko pet minuta. Dodajte češnjak i pirjajte još minutu te zatim dodajte rajčicu. Preostali sok od rajčica ostavite sa strane, u slučaju da umak bude pregust. Kada smjesa počne kuhati i pojave se mjehuri, dodajte ružmarin, smanjite temperaturu i ostavite da lagano krčka još pola sata, piše Yahoo Shine.

Sastojci za lazanje:
4 crvene paprike
1/3 šalice nasjeckanog peršina
3 srednje velika mlada luka, sitno nasjeckana
2 češnja češnjaka, nasjeckana
1,5 šalica kozjeg sira
¼ šalice mlijeka
2-3 prstohvata svježeg crnog papra
0,5 kg tijesta za lazanje
Pola šalice ribanog parmezana

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Ukoliko se tijesto za lazanje treba kuhati, stavite u kipuću zasoljenu vodu i skuhajte. Crvenu papriku na naglo prepržite na tavici, okrećući je tako da ne zagori. Pečene paprike stavite u papirnate vrećice ili umotajte u papir za pečenje i ostavite da odstoje pet minuta. Nakon toga, pečene paprike stavite pod hladnu vodu, ogulite koru, maknite sjemenke te ih narežite na sitne komadiće.

U srednje velikoj posudi pomiješajte mlijeko i jogurt, dodajte dovoljno mlijeka, tako da se kozji sir lako može miješati. Dodajte peršin, mladi luk, češnjak, crni papar te dobro promiješajte.

Prije slaganja lazanja, posudu lagano nauljite te na dno stavite tanka sloj umaka. Zatim stavite sloj tijesta, na njega ¼ umaka sa sirom, ¼ parmezana i ¼ pečene paprike. Ponovite takva iduća tri sloja, a u zadnjem sloju izostavite parmezan. Na kraju lazanje prelije umakom i ostatkom parmezana, pokrijte folijom i pecite 50-55 minuta. 15 minuta prije kraja maknite foliju kako bi se lazanje lijepo zapekle. Nakon pečenja ostavite da se ohlade 10-15 minuta.

Pikantna cvjetača s lovorom
Sastojci:
Jedna do dvije velike cvjetače
3 žlice maslaca
¼ šalice brašna
2 šalice mlijeka sobne temperature
1 šalica narezanog cheddar sira
Pola šalice naribanog pecorino sira
Pola žličice soli
Pola žličice svježeg mljevenog crnog papra
8 listova lovora
¼ žličice narezanog svježeg muškatnog oraščića
¼ žličice crvene paprike

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Maslac stavite i plitku posudu za pečenje i stavite sa strane. Narežite cvjetaču, stavite u veći lonac, prekrijte vodom, malo posolite te kuhajte 12 minuta. Nakon toga cvjetaču ocijedite i stavite sa strane.

U srednje velikoj posudi otopite maslac, kada se potpuno rastopi dodajte brašno i miješajte dvije minute. Polako dodajte mlijeko, sve dok smjesa ne postane gusta i kremasta. Dodajte sol, papar, lovor, muškatni oraščić i crvenu papriku. Kada se u smjesi počnu pojavljivati mjehuri, smanjite toplinu te povremeno miješajući kuhajte još pet minuta.

Isključite štednjak te u smjesu dodajte sir i miješajte sve dok se potpuno ne otopi. Kuhanu cvjetaču rasporedite u pripremljenu tepsiju te smjesu prelite preko cvjetače i lagano promiješajte. Na vrh lagano dodajte još malo papra i crvene paprike. Pecite u pećnici sve dok ne postane zlatno smeđe, oko 15-20 minuta.


Makaroni sa sirom i slaninom
Potrebni sastojci:
6 šalica kuhanim makarona
230 g kremastog sira izrezanog na male komadiće
Pola šalice kiselog vrhnja
¼ šalice milerama
2 žlice maslaca
1 češanj narezanog češnjaka
pola žličice soli
svježe mljeveni papar
6 šalica narezanog bijelog cheddara
4 kriške dobro skuhane slanine

Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte sir, vrhnje, mileram, maslac, češnjak, sol i papar. Dodajte kuhanu tjesteninu. Zatim dodajte cheddar, i dobro promiješajte. Po vrhu pospite ostatkom tjestenine, naribanog sira i slaninom. Zatim zapecite u pećnici na 15-20 minuta sve dok se ne pojave mjehurići.