čarobna regija

Zašto je Kapadokija sjajna destinacija za ljubitelje gastronomije i novih iskustava?

12.11.2023 u 19:13

Bionic
Reading

Putovanja obogaćuju našu dušu, a često nas privlače baš destinacije koje viđamo na društvenim mrežama. Iako je Kapadokija sve češća destinacija brojnih Hrvata, većina govori samo o čarobnom letu balonima. Međutim ova turska regija nudi male čarolije na svakom koraku, ali i u svakom tanjuru

Sigurno ste barem jednom, pregledavajući društvene mreže, naišli na očaravajuće fotografije balona na zrak koji su prekrili nebo iznad turske regije imena Kapadokija. Entuzijazam onih koji su doživjeli to čarobno iskustvo nisu samo puste priče, a iako je i to iskustvo koje vrijedi doživjeti, Kapadokija nudi puno više! Regija je to prožeta zanimljivim povijesnim kretanjima, vulkanskim planinama u kojima se stoljećima odvijao život pustinjaka i simpatičnom sposobnošću za dekoraciju interijera i serviranje specijaliteta nakon kojih sigurno nećete ostati gladni. Uz sve to, vjerovali ili ne, ta regija ima još jednog aduta u rukavu, a to su vina koja bi lako mogla postati konkurencija onima najboljima u svijetu.

Kapadokija uključuje dijelove gradova Aksaray, Nevşehir, Niğde, Kayseri i Kırşehir, a kraći let iz Istanbula dovoljan je da posjetitelji uđu u svijet koji izgleda posve drugačije od onog na koji su naviknuli.

Za ljubitelje gastronomije

Nije tajna to da u našoj kuhinji možemo pronaći razna turska jela, a probati ih u originalu posebno je iskustvo.

I prije negoli stignete na konačno odredište, upoznat ćete se s turskom kulturom kroz tipične lokalne zalogajčiće koji su putnicima servirani na letu Turkish Airlinesom. Ponuđeno na letu samo je slasna uvertira u ono što ćete okusiti dolaskom u jednu od najzanimljivijih turskih regija s restoranima zanimljive tradicionalne gastro ponude.

Već pri samom predjelu pred vama se obično nađu tradicionalne glinene posudice u kojima ćete pronaći namaze od patlidžana, pistacija ili slanutka. Oni su često obogaćeni zanimljivim začinima, ali i dodacima bučinih sjemenki ili orašastih plodova, koji im daju posebno ukusan 'crunchy moment'.

Izuzetno okrepljujuća je i tarhana, juha koja se najčešće konzumira zimi. Ova juha toliko je važna u kuhinji Kapadokije da je u narodu poznata kao jedan od uvjeta za udaju, odnosno smatra se da bi svaka mlada cura trebala znati pripremiti tarhanu prije vjenčanja. Metode pripreme mogu se razlikovati od regije do regije, ali baza su jogurt, slanutak i jarma. Ova juha nutritivno je izuzetno bogata, a savršen je izbor nakon razgledavanja znamenitosti.

Jedinstveno gastronomsko iskustvo je i testi kebabı, točnije kebab serviran u glinenom lončiću, koji će razbiti pred vama. Cijelo iskustvo serviranja, gledanja kako se pred vama odvija tradicija razbijanja lončića, a i samog kušanja jela zaokružena je priča koju ne smijete propustiti. Jelo najviše sliči našem gulašu, a priprema se od janjetine uz razne dodatke, kao što su luk, slanutak, rajčica, krumpir i slično. Iako se ovo jelo kuha u cijeloj Turskoj, kažu da je najbolje ipak u Kapadokiji.

Osim toga, u kuhinji Kapadokije pronać ćete sarmu, japrak, punjena turska peciva gozleme, ali i brojne ukusne deserte, poput baklave s orasima ili pistacijom, a nemojte se iznenaditi kada vam uz desert bude poslužen i kajmak! Naravno, nije riječ o kajmaku koji mi jedemo, već o lokalnoj poslastici naziva kuru kajmak, koja se uglavnom proizvodi u selu Kaymakli, u Nevsehiru.

Na ulicama ispred restorana često ćete vidjeti pse i mačke. Međutim imajte na umu da je hrana, a posebice turska, prožeta začinima koji nisu prilagođeni za životinjski svijet. Iako će vas njihove oči molećivo gledati u nadi da ćete s njima podijeliti neki zalogaj, pokušajte im odoljeti imajući na umu da stanovnici Kapadokije vode brigu o svojim psećim i mačjim sugrađanima.

Iako još nije poznata kao svjetska vinska destinacija, Kapadokija se može pohvaliti kvalitetnim vinima od posebnih sorti grožđa koje raste zahvaljujući bogatom tlu od sedre. Brojna su mjesta na kojima možete kušati njihova vina, a domaćini će se potruditi da vas ljubazno ugoste i predstave vam ih.

Za ljubitelje povijesti i umjetnosti

Područje današnje Kapadokije izuzetno je povijesno bogato, a u ovom kraju moći ćete upoznati tursku kulturu koja kombinira kršćanske i islamske korijene.

Povijesnu vrijednost mjesta Göreme uočio je i UNESCO još 1985. godine. Vjeruje se da su u njemu živjeli stanovnici Venesse (Avanos) tijekom rimskog doba, a posebno zanimljivi su ostaci samostana i crkvi s brojnim vrijednim zidnim slikarstvom. Na najvišoj točki ovog otvorenog muzeja nalazi se i Mračna crkva, a upravo njenom slabom osvjetljenju možemo zahvaliti očuvanost slika koje krase njezine zidove prikazima Krista Pantokratora, Judine izdaje te raspeća.

Osim muzeja na otvorenom Göreme, uvid u kulturu samostanskog života pronać ćete i u nedalekom mjestu Zelve, koje je također na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Osim što ćete vidjeti jedinstvene primjerke špilja u kojima su živjeli redovnici pustinjaci, ondje se nalazi i Paşabağı, mala dolina koja se često naziva i Dolina redovnika. U njoj se nalazi i dom svetog Šimuna, smješten u osamljenoj pećini s tri svojevrsna tornja.

Nakon dva posve otvorena muzeja, Kapadokija nudi i mogućnost posjeta podzemnom muzeju, odnosno podzemnom gradu koji se prostire na osam katova, od kojih su za javnost dostupna prva četiri.

Podzemni grad Kaymaklı datira iz 3000. godine prije nove ere, a velika istraživanja tog mjesta procjenjuju da je riječ o najvećem podzemnom gradu Kapadokije u kojem su stanovnici tada sagradili čak i konjušnice i vinariju, a imali su i razrađen ventilacijski sustav.

Za ljubitelje novih iskustava

Kapadokija je poznata po lončarstvu, a u stijenama 20 metara ispod površine zemlje pronać ćete i Muzej keramike Güray.

Na ovom mjestu susrest ćete se s podatkom da se za vinske čaše u ovom dijelu Turske ne koristi staklo, već keramika, a posebno su ponosni na vrč za lijevanje domaćeg vina. Osim što možete uživati u raznim eksponatima i arhitekturi samog podzemnog muzeja, možete okušati i vlastiti talent za izradu keramičkih posudica ili vrčeva na tradicionalnom kotaču.

Turska keramika sjajan je suvenir koji možete ponijeti sa sobom, a vaši bližnji sigurno neće ostati razočarani ako im nakon putovanja darujete keramičke šalice za tursku kavu.

I, za kraj, iskustvo koje na putovanju u Kapadokiju nikako ne smijete propustiti je čaroban let balonom. Zašto? Tajna ovog nezaboravnog doživljaja je u miru i zadovoljstvu koje vam pruža let na visini od otprilike 500 metara iznad tla dok se ispred vas izmjenjuju romantične nijanse izlazećeg sunca obogaćene šarenim balonima.

Istina je da se za ovo iskustvo treba probuditi jako rano te obući vrlo toplo, no bit ćete sve zahvalniji i zahvalniji svakom sekundom.

Premda je nekima ovo iskustvo pomalo zastrašujuće zbog straha od visina, u košari balona mnogi će hrabri putnici osjetiti golemo strahopoštovanje prema prirodi koja nas okružuje. Iz zraka gledati moćno sunce koje donosi svjetlost i novi dan iskustvo je koje ćete pamtiti čitav život, a sabiranje misli tijekom leta moglo bi probuditi ponekad zaboravljen osjećaj zahvalnosti za priliku da doživimo prekrasan svijet koji nas okružuje.