KNJIGA IM NIJE COOL

Zašto današnja djeca sve manje čitaju?

19.10.2012 u 10:21

Bionic
Reading

Roditelji sve rjeđe čitaju djeci, djeca sve više vremena provode pred ekranima – dolazi generacija koja ne smatra da je čitanje cool i bilo bi ih sram da ih netko vidi s knjigom

Priče za laku noć postaju stvar prošlosti: najnovije istraživanje pokazuje kako se djeca sve teže uživljavaju u njih. Naime, sposobnost djece da se usredotoče u opadanju je, pa se tako smanjuje užitak u čitanju. Do ovih spoznaja znanstvenici su došli u ispitivanju koje su proveli među roditeljima i nastavnicima.

Jedan od četiri roditelja priznao je da nikada ne čita priče djeci ili to ne radi češće od dva puta godišnje. Roditelji također uočavaju kako su njihovi maleni sve više zainteresirani za aktivnosti s ekranima, za gledanje televizije, kompjutorske igrice ili surfanje internetom.

Nastavnici s druge strane uočavaju smanjenu sposobnost djece da se koncentriraju na duže vrijeme. Čak devedeset i jedan posto njih ustvrdilo je da su periodi usredotočenosti učenika kraći nego ikada prije. Gotovo svi nastavnici složili su se s tvrdnjom da bi se roditelji trebali više potruditi kako bi njihova djeca kod kuće više čitala.
Rezultati su nastali testiranjem 410 britanskih nastavnika i 2000 roditelja djece između dvije i jedanaest godina, prenosi Daily Mail.

Jedno istraživanje provedeno ranije ove godine pokazalo je kako djeca odrasla uz ekrane i internet smatraju kako čitanje nije cool i da će im biti neugodno budu li ih prijatelji vidjeli s knjigom. Nova studija pokazala je da djeca provode tri puta više vremena pred ekranima nego s knjigom. Samo polovina roditelja izjavila je kako djeci čitaju svakog dana. Preostala polovina čita priče prije spavanja jednom tjedno ili rjeđe. A svaki peti roditelj priznao je da djeci ništa nisu čitali dok nisu napunila dvije godine.

'Sva istraživanja pokazuju da je čitanje iz užitka ključni čimbenik budućeg razvoja djeteta', komentira naručitelj istraživanja, predsjednik nakladničke tvrtke Pearson Rod Bristow. 'No sve veći izazovi za koncentraciju mališana i nedostatak poticanja na čitanje uzrokuje da će mnogi zanemariti čitanje.'

Među tinejdžerima stanje je slično: samo trećina smatra da je čitanje cool, samo četrnaest posto među dječacima. Rezultati pokazuju da je broj knjiga, stripova, magazina, pa čak i web stranica koje djeca čitaju u stalnom opadanju u odnosu na brojke od prije sedam godina.