ŠOKANTNI PODACI

Zar je moguće da smo baš tako malo s djecom

15.07.2013 u 10:42

Bionic
Reading

U današnje vrijeme sve manje se družimo s djecom. Zahtjevi koji se postavljaju pred suvremene roditelje ograničavaju ih na zapanjujućih pola sata druženja s djecom svaki dan

Dakle obitelji provode zajedno u prosjeku samo osam sati tjedno. Vikendima je stanje nešto bolje jer u prosjeku roditelji i djeca provedu zajedno dva sata i 20 minuta. No žalosno je to da tijekom tjedna u prosjeku dnevno provedu skupa samo 36 minuta. Čak i kada su zajedno, sedam od deset roditelja kaže da provode to vrijeme u tišini ispred televizora, računala ili čitajući nešto jer su naprosto preumorni da bi pričali.

Istraživanje su proveli Virgin Holidays i Universal Orlando Resort na 2000 ispitanika, a otkrilo je da bake i djedovi sve manje viđaju djecu i unuke, a posjeti su se sveli na samo šest puta godišnje.

Roditeljima smeta to što bake i djedovi tako malo viđaju unuke, a čak 65 posto otkrilo je da planiraju ostaviti djecu kod njih preko praznika da bi proveli zajedno neko vrijeme.


Čak polovica je otkrila da je jedino stvarno vrijeme koje će provesti zajedno ono koje imaju na praznicima i daleko od obaveza koje ih čekaju kod kuće. Zanimljivo je da je 56 posto ispitanika rezerviralo godišnji zbog jednog jedinog razloga, a to je da bi bili sa svojom djecom.

Naime obitelji su zaposlenije nego ikada.

Roditelji rade, djeca su u školi i vrtiću, a nakon toga imaju aktivnosti. Ili se igraju s prijateljima. S bakama i djedovima situacija je još gora, jer u pretrpanom rasporedu vikendom obitelji imaju malo vremena za njih. Posjeti se svode samo na posebne prilike ili između aktivnosti vikendom.

Pravilo današnjeg doba čini se nije više to da generacije odrastaju i provode vrijeme zajedno. Sve više to postaju rijetki i dragocjeni trenuci kojih je zbilja premalo.

Top razlozi zbog kojih ste premalo s obitelji
Previše radite.
Večeri i vikende provodite obavljajući sitne poslove po kući.
Kad ste kod kuće, djeca su u školi.
Djeca često gledaju televiziju.
Djeca često igraju računalne igrice.
Djeca su u godinama kada više ne žele provoditi vrijeme s vama.
Djeca su vani i igraju se s prijateljima.
Provode večeri učeći.
Provodite vrijeme na raznim sportskim i drugim aktivnostima.