SAMO ZA PRAZNIKE!

Zaboravite na teretanu i posvetite se jelu i piću

26.12.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Stručnjaci tvrde da odmor za vrijeme blagdana nije poguban, već pozitivna stvar

Novogodišnji su dani, uz silne zabave na poslu i oko njega te neumjereno jedenje u krugu obitelji i pokoju čašicu previše u krugu prijatelja, pravi izazov za one koji redovno posjećuju teretane i fitnes centre. Izazov koji obično završi velikim porazom vježbe.

Ali ne brinite se! Stručnjaci (ovaj put na strani lijenosti) tvrde da se, ako ste cijele godine bili vrijedni, možete opustiti za vrijeme blagdana i uživati u piću, hrani i druženju bez pretjeranog razmišljanja o vježbi.

'Blagdani su divan dio godine i nikako ne bi smjeli biti stresni. Zato se slobodno opustite', rekao je za New England Journal of Medicine Carol Espel, direktor jednog udruženja za vježbanje.

'Promjena rutine vježbanja i druženje s obitelji nisu nimalo loša stvar', nastavio je misao dodajući: 'Ipak nemojte pretjerivati i nemojte u potpunosti odbaciti vježbu. Sigurno se ne želite u siječnju osjećati kao da morate krenuti iznova s vježbom.'

'Ako ste vježbali četiri do pet puta tjedno, smanjite to na tri ili čak dva posjeta teretani. Poznato je da su dva treninga tjedno minimum potreban za održavanje forme.'