NE MOŽETE NA MORE? NE TUGUJTE!

Zabava za cijelu obitelj nalazi se - u termama

Bionic
Reading

Povijesne kamene utvrde, muzeji, galerije, brojne crkve i kapelice, lokalni specijaliteti i domaća vina u konobama, seoskim gospodarstvima i restoranima, sunce, kupanje, rekreacija, adrenalinski sportovi, spa i wellness

Kladimo se da većina vas nije stigla ni do polovice ove naše nabrajalice, a u mislima ste se već našli na Jadranu i u planovima što sve posjetiti tijekom godišnjeg odmora ovoga ljeta.

Probajte sada u toj nabrajalici povijesne kamene utvrde zamijeniti s dvorcima, a konobe s klijetima. I gdje su vas misli sada odvele?

Odaberite na karti bilo koje mjesto u Hrvatskom zagorju i u krugu od 30-ak kilometara pronaći ćete sve nabrojano. Istini za volju, nećete se okupati u moru, ali između zagorskih 'brega' brojni su izvori termalne vode oko kojih su se razvile toplice.

Pored kupanja i sunčanja, toplice nude razne zdravstvene usluge koje će se svidjeti starijim članovima obitelji. Među poznatijim, samo sat vremena vožnje udaljenim od Zagreba, su Krapinske toplice, kao stvorene za punice i punce, svekre i svekrve.

Tridesetak kilometara dalje, dugom vijugavom cestom stiže se do Termi Tuhelj, jednog od najkompletnijih turističko rekreativnih centara kontinentalnog turizma u Hrvatskoj.

Vodeni planet tik do zemlje, novouređeno je kupalište s više od 5 tisuća četvornih metara vodene površine i najveće kupalište u Hrvatskoj koje nudi 4 vanjska bazena (bazen s valovima, relaksacijski bazen, 2 dječja bazena) i 4 unutarnja bazena (wellnes bazen, plivački bazen, dječji bazen i terapeutski bazen).

Kroz kupalište teče i spora rijeka s mnogim vodenim atrakcijama, vodenim masažama, toboganima i vodenim igračkama koje nude opuštanje i zabavu za cijelu obitelj.

Spomenuta cesta između Krapinskih toplica i Termi Tuhelj je i jedna od zagorskih biciklističkih ruta, ali valja napomenuti da su u bregovitom Zagorju i relativno kratke dionice često pune uspona.

  • +24
Terme Tuhelj Izvor: Promo fotografije / Autor: Terme Tuhelj

Vratimo se malo vašim mislima. Do odredišta na Jadranu valja računati i prometne gužve koje smanjuju doživljaj, a i troškovi zbog udaljenosti nisu zanemariva stavka. Manje prometnim lokalnim cestama gotovo sve što nudi Jadran možete imati za sat vremena vožnje pa su i odličan izbor za vikende.

Uz spomenute dvorce, crkve, muzeje i ostale povijesne i sakralne znamenitosti, podsjećamo i na rodne kuće dvaju predsjednika - Josipa Broza Tita u Kumrovcu i Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću. Obje su udaljen 15-ak minuta vožnje automobilom od Tuheljskih toplica.

Spomenimo i da popularni vic o 'kilogramu grožđa i još barem sto litara vina' ne vrijedi više za mnoge zagorske vinare, koji su fokus s količine prebacili na kvalitetu. Uvjerite se to u nekoj od mnogih klijeti ili seoskih turizama koji nude tradicionalne lokalne specijalitete zagorske kuhinje.

Pogledaj detaljni horoskop

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal