SUNCE NA HORIZONTU

Za Saab još uvijek zainteresirana dva potencijalna kupca

30.11.2009 u 12:07

Bionic
Reading

Kad se Koenigsegg odlučio povući iz kupnje Saaba, većina medija nagovijestila je da bi GM mogao ugasiti švedskog proizvođača baš kao što je nedavno ugasio brend Saturn u SAD-u

Kako nakon svake oluje dolazi sunce, tako je i Saabu zasjao koji tračak svjetlosti. Automotive News je izvijestio da unatoč Koenigseggovom odustajanju GM ima još nekoliko opcija. Saabova glasnogovornica Gunilla Gustavs medijima je rekla da je za švedskog proizvođača bilo zainteresirano 27 kandidata, od kojih s mnogima još uvijek vode bliske razgovore.

Švedski mediji izvještavaju da su Saabu sada najbliži kineski Beijing Automotive i financijska institucija Merbanco iz Wyominga.

Tko god će preuzeti švedskog proizvođača, suočava se s projiciranim gubicima od 427 milijuna američkih dolara ove godine, te jednako toliko iduće, a dodatni problem za kupca jest i taj što će s GM-om morati voditi rat po pitanju intelektualnih prava i raspolaganja dijeljenom tehnologijom. Zbog tog problema GM je nedavno odustao od prodaje Opela Magni.

Ipak, nije sve niti tako crno. Saab je već pokrenuo proizvodnju novog modela 9-5, 9-3x je navodno također već spreman, a ne bismo dugo trebali čekati niti na novi 9-4x. Saabu je uz to Europska banka odobrila zajam u iznosu od 400 milijuna eura za nesmetano poslovanje.