NOVA SAZNANJA

Za mršavljenje je ključna prehrana, a ne vježbanje

08.01.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Tjelesna aktivnost je odlična za zdravlje, no znanstvenici tvrde da kod mršavljenja ključnu ulogu ima prehrana, a ne vježbanje

Zdravija prehrana u kombinaciji s vježbanjem odavno se prepisuje kao najučinkovitije sredstvo u borbi s viškom kilograma, no najnovija istraživanje pokazala su da dijeta ipak ima ključnu ulogu.

Znanstvenici sa sveučilišta Loyola usporedili su Afroamerikanke koje žive u Chicagu sa ženama koje žive u seoskim predjelima Nigerije. U prosjeku su žene iz Chicaga bile teške 83 kilograma, dok su Nigerijke imale 57 kilograma. Pokazalo se da su Nigerijke bile fizički aktivnije, no iznenadilo ih je saznanje da nije bilo razlike između količine potrošenih kalorija tijekom tjelesne aktivnosti između te dvije skupine.

Smanjena fizička aktivnost ne mora biti glavni razlog epidemije debljine, zaključili su znanstvenici.

'Voljeli bismo da možemo reći da fizička aktivnost ima pozitivan učinak na kontrolu težine, ali to, izgleda, nije slučaj', rekla je nutricionistica Amy Luke sa sveučilišta Loyola koje je provodilo ovo istraživanje. Zbog toga su zaključili da su Nigerijke mršavije zbog načina prehrane. Njihova je prehrana, naime, bogata vlaknima i ugljikohidratima, a siromašna masnoćama i bjelančevinama životinjskog podrijetla. S druge strane, prehrana žena u Chicagu je 40-45 posto bogatija masnoćama i obrađenom hranom.

'Počinju se gomilati dokazi da je količina hrane koju unesemo u organizam puno važnija od razine energije koju trošimo vježbanjem. Gubitak kilograma se najvjerojatnije neće dogoditi, ako ne smanjim unos hrane', rekla je nutricionistica Luke.

Nova saznanja zahtijevat će detaljnije proučavanje i nova istraživanja jer su u sukobu s dosadašnjim saznanjima.