YOGA@OFFICE

Za manje stresa: Novi projekt mladih učiteljica dovodi jogu u zagrebačke urede

16.10.2019 u 12:10

Bionic
Reading

Svi oni koji uz obiteljske i poslovne obveze jednostavno ne stižu odlaziti na treninge, mogu odahnuti jer im joga odsada može doći i u ured

Svi koji rade ili su nekada radili u uredu znamo koje posljedice na tijelo i um ostavljaju svakodnevni rad za računalom i stresno okruženje. Radeći za računalom u zatvorenim prostorijama, često bez dovoljno kisika i pod konkretnim stresom, neminovno nam opada efikasnost rada. Akumulirajući stres i duga razdoblja bez fizičke aktivnosti dovodimo se u stanje koje će u najboljem slučaju prouzročiti tromost u mislima, idejama, kreaciji i posljedično cjelokupnom radu.

O zdravstvenim i estetskim posljedicama ne treba posebno govoriti. Svatko od nas barem je jednom osjetio kako na naše tijelo utječe dugotrajni uredski život. U najboljem slučaju riječ je o laganom probadanju u kralježnici, ukočenosti u vratu i kojoj kili više.

Prije ili poslije radnog vremena, joga učitelj dolazi i drži sat u jednoj od zajedničkih prostorija u firmi.

'Za sada jogu vodimo u dizajnerskom studiju 'Market kolektiv' te kreativnoj agenciji 'Imago'. Princip je jednostavan i efikasan. Dolazimo im nakon radnog vremena, pomaknemo stolove u konferencijskoj sali i sat može početi,' priča Tena Cuculić, jedna od začetnica projekta.

Termini, stil vježbanja i težina satova, dodaje, prilagođavaju se grupi, a projekt koji je započeo prije dvije godine sad ima sve više zainteresiranih.

'Najčešće čujemo komentare poput 'Nisam dovoljno fleksibilan/na', 'Zar nije joga samo za žene' i 'Ja imam previše godina za tako nešto'. Tu smo da pokrenemo ljude, da razbijemo tabue i pokažemo vam dobrobiti koje joga donosi tijelu i umu' ističe Nikolina Milošević, trenerica joge i također začetnica projekta.

Danas je joga je jedna od najraširenijih praksi umirivanja, balansiranja i energetiziranja tijela, duha i uma, dodaje.

'Svaki sat započinjemo sa sljedećim: 'Otpusti sve što se do ovog trenutka događalo i stavi fokus na dah. Kreće tvoj restart za ostatak dana'. Nevjerojatno je gledati kako se ukočena lica polako opuštaju i kako se ljudi energetiziraju nakon stresnog radnog dana. Do kraja sata su nam kao novi', priča Nikolina.

Cilj projekta Yoga@Office je ponuditi svakom zaposleniku balans, mir i opuštanje od stresa i to 'nadohvat ruke' - pored radnog stola. Osim toga, tako se štedi i vrijeme odlaska i dolaska do joga ili fitness studija, te se stvara se svojevrsni team building i povezivanje između zaposlenika.