MLIJEKO I PARENJE

Vjerujete li i vi u ove mitove o mačkama?

15.12.2015 u 16:40

Bionic
Reading

Mnogo je mitova o mačkama, recimo da se tjeraju isključivo u veljači ili da slobodno mogu piti mlijeko, no dobar dio njih jednostavno ne stoji. U nastavku teksta razbit ćemo ih nekoliko

Naše kolege s Mačkarice pozabavile su se mitovima o mačkama. Između ostalog navode da danas znamo da mlijeko nije zdravo za mačke, odnosno da ga mogu piti mlijeko, ali ono bez laktoze.

Ista stvar je i s veljačom. Veljača je mit, potpuno netočna tvrdnja.

I još jedna zabluda koju često možemo čuti je da se i mačori tjeraju. Naime, mužjaci se ne ‘tjeraju’, već to isključivo rade ženke. Pod nazivom ‘tjeranje’ misli se na spolni ciklus ženke u kojem je ona spremna za parenje, odnosno potomstvo.

Veljača kao vrijeme tjeranja mačaka ima određenu točnost ako živite u nekim sjevernim zemljama (Norveška, Švedska, Finska... ) no u našim klimatskim uvjetima ta tvrdnja nije primjenjiva.

Ciklus kod mačaka ovisi o broju sunčanih dana u godini, odnosno – što je više svjetlosti, mačka će se češće tjerati. Blaga klima i hrana u izobilju ključni su čimbenici za opstanak mladih životinja te se stoga kod nas ciklusi ponavljaju češće.

Mačka nosi dva mjeseca i ako je zanijela u veljači, mačići će svjetlo dana ugledati u travnju, kada je vrijeme već znatno toplije i sigurnije za opstanak podmlatka. Nakon poroda ciklus počinje iznova, već 20-ak dana iza toga, te se novi mačići mogu očekivati već u srpnju, pa u rujnu.

Više detalja o mitovima o mačkama možete pročitati na Mačkarici