GORKA SVAKODNEVICA

Vinka i Mirko Cetinski imali su sve, a sada im prijeti zatvor

27.08.2014 u 07:10

Bionic
Reading

Vinka i Mirko Cetinski imali su sve: Skladan brak, uspješne karijere, veliku imovinu, zdravlje. Gotovo preko noći njihov se život u raju pretvorio u pakao. Optužnice, zatvor, blokada imovine, prisluškivanja, prijetnje smrću... samo je dio njihove gorke svakodnevice posljednjih nekoliko godina

Što znači biti zajedno u dobru i zlu, najbolje znaju supružnici Vinka i Mirko Cetinski. Ove godine trebali bi slaviti 45 godina braka. Svoju svakodnevicu dijele već 50 godina, otkako su se zaljubili u učeničkom domu kada je on pohađao glazbenu školu, a ona srednju ekonomsku. Pet godina kasnije, 1969, uplovili su u bračnu luku i iste godine dobili prvog sina, Anthonyja. Tada su im bile tek 22 godine. Četiri godine kasnije obitelj se proširila za još jednog člana, sina Mattea, kojeg je nerijetko, baš kao i Tonyja, zbog poslovnih obaveza Vinke i Mirka čuvala baka Milda.

Mirko je svojedobno ispričao kako je sa suprugom i malim djetetom došao u Zagreb s tek 180 dinara. Vinka je još studirala, a Mirko je zarađivao od glazbe. Godine 1973. svoju je prvu zlatnu ploču 'Moje ludo srce' prodao u 115 tisuća primjeraka. Vinka se u to vrijeme obrazovala , a 1998. doktorirala je ekonomske znanosti. Nakon političke karijere za vrijeme Franje Tuđmana, kada je bila zamjenica ministrice turizma, postala je profesorica na opatijskom Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, s kojim još surađuje iako je u mirovini. Mirko, tada pjevač šansona i kancona, osim što je zarađivao od glazbe i festivala, postao je vlasnik poduzeća Arting preko kojeg je vodio tri radijske postaje.


Sretan i lagodan život supružnici Cetinski imali su sve do prije tri godine, otkako se suradnja s Dankom Končarom, započeta 2007, pretvorila u niz optužbi koje bi ih mogle stajati i zatvora.

Biznismen i vlasnik tvrtke Kermas Danko Končar tada je postavio Vinku za direktoricu ulaganja. Tri godine kasnije život u raju počeo se pretvarati u noćnu moru. Končar je u listopadu 2010. kazneno prijavio Vinku Cetinski za prijevaru te zlouporabu položaja i ovlasti, a 8. travnja 2011. policija ju je privela zbog sumnji da je oštetila Končara za 35 milijuna kuna te je punih mjesec dana zadržana u pritvoru.

Nemir se uvukao u obitelj, a o tome se nisu libili govoriti sin Tony i njegova tadašnja supruga Ivana Nobilo. 'Cijela afera mi je naškodila utoliko što me je privatno rastrojila', rekao je tada i otkazao koncerte. 'Svi vjerujemo Vinki te ima našu bezrezervnu podršku', rekla je tada Ivana Nobilo. Paradoksalno je to da je upravo Ivanin otac Anto Nobilo odvjetnik Danka Končara u ovom slučaju.

Istraga je početkom ove godine rezultirala dvjema još nepotvrđenim optužnicama. Supružnike Cetinski te Dragu Radolovića tereti se da su oštetili Končara za 90, 5 milijuna kuna. Zajedno sa sinom Matteom i još osmero ljudi tereti ih se i za pranje novca kojim je Končar oštećen za 50 milijuna kuna.

Novi šok uslijedio je krajem srpnja, kada im je policija u zoru upala u kuću, a potom ih u lisicama odvela u Rijeku te su prenoćili u pritvoru zbog sumnje na poticanje poreznika na zlouporabu ovlasti.

Skandalu se ne nazire kraj, a iako vjeruju u svoju nevinost i čiste račune, obitelj Cetinski ne spava mirno. Što ne čudi s obzirom na to da im nad glavom vise teške optužnice i zatvor, imovina im je blokirana, zdravlje narušeno, a Mirko dobiva prijetnje smrću. Hrvatski Bonnie & Clyde, kako je jednom sebe i supruga prozvala Vinka, tvrde da su žrtve Danka Končara. No njihova će im uvjerenja malo vrijediti pred sudom ukoliko ne budu imali dokaze kojim će opravdati svoje tvrdnje.

Iako bi ove godine trebali proslaviti pola stoljeća svoje ljubavi, malo je vjerojatno da je supružnicima Cetinski do slavlja. A jesu li se zaista zaigrali s milijunima ili je riječ o insinuacijama, tek ćemo vidjeti.