VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO

Vijest koja je uzdrmala modni svijet: Alessandro Michele napušta Gucci!

23.11.2022 u 22:37

Bionic
Reading

U službenoj objavi Keringa potvrđeno je kako kreativni direktor Guccija, Alessandro Michele, napušta tu poziciju, ali i modnu kuću nakon punih sedam godina. Tko će ga zamijeniti u toj ulozi još uvijek nije poznato

Punih sedam godina proveo je kao kreativni direktor poznate modne kuće, a danas je najavljeno kako Alessandro Michele s iste i odlazi. U Gucciju nakon ovog više ništa neće biti isto, a njegov nasljednik imat će itekako težak zadatak. Javnosti se putem službene objave, u ime Keringa, obratio Marco Bizzarri, koji je rekao:

'Imao sam sreću što sam dobio priliku upoznati Alessandra krajem 2014., i od tada imali smo to zadovoljstvo da radimo zajedno na Guccijevom i više nego uspješnom putu posljednjih osam godina. Želio bih mu se zahvaliti za 20 godina odanosti Gucciju i za njegovu viziju, odanost i bezuvjetnu ljubav prema ovoj jedinstvenoj kući tijekom svog mandata kao kreativni direktor.'

S fotografijom na kojoj se klanja svojim štovateljima, na Instagramu se oglasio i sam Michele i uz to napisao: 'Postoje trenuci kada se putevi raziđu zbog različitih perspektiva koje svatko od nas može imati. Danas završava jedno izuzetno putovanje koje je trajalo više od 20 godina za mene unutar tvrtke kojoj sam neumorno posvetio svu svoju ljubav i kreativnu strast. Tijekom ovog dugog razdoblja Gucci je bio moj dom, moja obitelj. Ovoj proširenoj obitelji, svim pojedincima koji su je čuvali i podržavali, upućujem najiskrenije hvala, najveći i najsrdačniji zagrljaj.'

Gucci će do daljnjeg, dok ne pronađu osobu koja im u potpunosti odgovara sa svojim vizijama, nastaviti voditi tim dizajnera.

Samozatajni genije Alessandro Michele na mjestu kreativnog direktora naslijedio je Fridu Giannini, a njegovim dolaskom modna kuća Gucci doživjela je nezapamćen procvat postavši glavni predvodnik trendova.

Jedan od njegovih prvih poteza u modnoj kući Gucci bilo je vraćanje 'njegova grba' u znaku dvostrukog slova G u mekšoj i okruglijoj varijanti smještenoj na komadima poput remenja, torbi, a zatim i na odjeći. Nakon što je preuzeo mjesto kreativnog direktora modne kuće Gucci u siječnju 2015. godine, Alessandru je pošlo za rukom otarasiti se seksi imidža brenda koji je nekoć slavio Tom Ford, a nakon njega i Frida Giannini, istražujući jednu novu romantičniju, zaigraniju modnu stranu.

  • +2
Alessandro Michele Izvor: Profimedia / Autor: Matt Winkelmeyer / Getty images / Profimedia

'Kada sam došao na čelo Guccija, doslovce sam sve pokušao uništiti', svojedobno je izjavio Alessandro. 'Nikad nisam želio postati kreativni direktor. Imam veliko poštovanje prema svom životu, a posao kreativnog direktora može postati upravo to – cijeli tvoj život.'

Poziciju kreativnog direktora Guccija, Alessandro Michele shvatio je itekako ozbiljno, o čemu dovoljno govore pozitivni podaci prodaje i zadovoljni izrazi lica vlasnika brenda, francuske grupacije Kering. Polako ali sigurno Michele je razvijao svoju, kako je sam naziva, 'hipi renesansnu ideju mode', a u samo nekoliko mjeseci od predstavljanja debitantske kolekcije, modni svijet u potpunosti je prihvatio njegov prenatrpan, retro senzibilitet.

LACMA ART + film gala

[FOTO] U Gucciju od glave do pete: Slavne ljepotice zaustavljale poglede na gala zabavi

Pogledaj galeriju

Ipak, njegov modni izričaj mnogi opisuju kao boemsko sjenčanje spolnih granica, osim samog dizajnera koji tvrdi da je poprilično ravnodušan prema androginoj ideji. 'Mnogo ljudi govore o modnom miješanju spolova. Ta ideja mene osobno ne zanima. Kada govorimo o ljepoti, seksualnost je manje bitna. Uvijek započinjem raditi od samog pojma ljepote i romantike, a kada pokušate raditi s ljepotom, s dušom, s tom vrstom estetskog pristupa, seksualnost se u potpunosti briše', priznao je Alessandro.

Čast da prva u svijetu slavnih odijene Alessandrove krpice, pripala je slavnoj Beyonce. Za nastanak neočekivanog spota 'Formation', Beyonce je odabrala nekolicinu efektnih kreacija s Guccijevim potpisom, a njezin primjer slijedile su i ostale slavne osobe - od kraljice Elizabete pa sve do prve dame Amerike, Michelle Obame.

Hoće li njegov odlazak ponovno uzdrmati ovu slavnu modnu kuću, doznat ćemo uskoro.