PET VRSTI TUGE

[VIDEO] Stručnjakinja za bolne gubitke ukazuje na prikrivene uzroke lošeg raspoloženja

19.03.2020 u 16:20

Bionic
Reading

Stručnjakinja za stradavanja i teške gubitke Terri Daniel objašnjava za Business Insider kako postoji pet vrsta tuge koje upće nemaju veze sa smrću

'Ako niste doživjeli očigledan gubitak, poput razvoda ili smrti, možda niste ni svjesni da tugujete. Ti gubici mogu biti sekundarni nekom primarnom gubitku, ali i neovisni o njima', kaže Daniel.

Kod otuđenosti osjećate gubitak zbog promjene odnosa s prijateljem, ljubavnim partnerom ili članom obitelji.

Na stabilnost mogu utjecati i financijski ili ovozemaljski gubici, poput gubitka financijske sigurnosti, posla ili ovrhe nad domom.

Bolest i povrede koje značajno utječu na kvalitetu života, poput gubitka sposobnosti hodanja ili upravljanja vozilom, često mogu utjecati na pogoršanje raspoloženja.

Odricanje je gubitak koji smo sami odabrali, poput prekida veze ili prekida veze s nekim.

Naposlijetku su tu i institucionalni gubici, kod kojih neka društvena zajednica, poput crkve ili tvrtke za koju radite, ne ispuni svoja obećanja o zaštititi ili sigurnosti.

'Suočite li se s ozbiljnim medicinskim postupkom ili ste zabrinuti zbog mogućnosti otpuštanja na poslu, bračnih problema ili državne politike, sve to za posljedicu može imati tugu', kaže Daniel.

Ta tuga može biti skrivena, a znakovi koji na to upućuju, osim samaog osjećaja tuge, mogu biti i ljutnja, nemoć, gubitak interesa za aktivnosti koje vas inače usrećuju, promjene u spavalačkim ili prehrambenim navikama, loš san pa čak i fizički simptomi.

Neki se uslijed ovih osjećaja povuku u sebe ili bol pokušavaju odagnati drogom ili alkoholom, a sumnjate li da se to događa vama, trebali biste razgovarati s nekim u koga imate povjerenja o svom gubitku i kako se nositi s tim.