VISOKI STANDARDI

Većina žena se smatra predebelima bez obzira na težinu

03.01.2011 u 10:21

Bionic
Reading

Ženi koja samouvjereno nosi konfekcijski broj 38 možda zavidi veći broj prijateljica, iako postoje velike šanse da ona zapravo mrzi svoj odraz u ogledalu jer misli da je predebela

Istraživanje je pokazalo da jedna od 17 žena normalne zdrave težine misli da mora još smršaviti. U nedavnom britanskom istraživanju čija je glavna tema bila ženski doživljaj vlastite težine i izgleda sudjelovalo je preko 2.000 žena.

Ispitanice su, između ostalog, nakon što su promotrile svoj odraz u ogledalu, morale izabrati 12 pridjeva kojima bi opisali kako se osjećaju ili izgledaju. Od žena koje su imale idealnu težinu, samo njih 13 posto bilo je zadovoljno svojim odrazom u ogledalu, a samo šest posto ih je opisalo sebe kao premršave. Oko 17 posto žene zdrave težine za sebe je reklo da je predebelo, a jednaki broj ih je priznao da je lošije volje nakon što vidi svoj odraz u ogledalu.

Muškarci su, s druge srane, pokazali puno više samopouzdanja, a samo njih šest posto normalne trećine smatralo se debelima.

No, žene su, smatraju psiholozi, previše opterećene svojom težinom i izgledom, a mnoge su nezadovoljne dok nisu mršave poput supermodela. No, nije samo problem u visokim standardima koje si postavljaju jer misle da i drugi kad ih gledaju misle da su predebeli. Vjeruju, dakle, da današnja kultura očekuje od njih da budu supermršave.

Istraživanje je također pokazalo da se osobe s viškom kilograma bore sa svojim emocijama u najmanje pet svakodnevnih situacija, od gledanja u ogledalo, preko fotografija s ljetovanja, susreta sa starim prijateljima, isprobavanja nove odjeće u dućanu do odijevanja za večernji izlazak.