vrlo jednostavno

Uživat ćete u svakom zalogaju: Uz ovaj recept pripremit ćete nevjerojatno sočno i ukusno pečeno pile

28.10.2021 u 12:14

Bionic
Reading

Recepata za pripremu piletine doista je mnogo, i dok ćemo to meso često pripremiti u rižotu, s tjesteninom, kao pečene batake ili ljuta krilca, pečenje cijelog pileta često se izbjegava jer meso ostaje suho. Potpuno bezrazložno, posebice ako slijedite upute iz ovog recepta

Iako je vrlo jednostavan za pripremu, kod ovog recepta važno je pripaziti da piletina ne ostane suha. Stoga pripremite bijelo vino ili pivo s kojom ćete zaliti meso, a dok čekate doista slastan obrok, možete i lagano pijuckati. Ne propustite pripremit i ukusan kruh jer ovim načinom pripreme piletine dobit ćete i vrlo slastan umak. Ako ste skloni eksperimentiranju u kuhinji, limun možete zamijeniti i narančom – dobar okus neće izostati.

Potrebni sastojci:

  • 1 cijelo pile
  • 12 malih krumpira
  • 1 limun
  • 400 ml piva ili bijelog vina
  • Prstohvat soli
  • 4 grančice ružmarina za ukrašavanje
  • 4 grančice timijana za ukrašavanje
  • Maslinovo ulje
  • Mljeveni crni papar

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

Stavite piletinu u posudu za pečenje i pokapajte je s malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja te ga rasporedite po cijeloj koži. Meso možete namazati i maslacem – to će mu dati ekstra zlatnu boju.

Limun prerežite na dva dijela, a zatim jednu polovicu na četvrtine kako biste ih stavili u pile.

Iz druge polovice ocijedite sok i prelijte ga preko piletine.

Cijelo začinite solju i paprom po okusu.

Kad se pećnica zagrije, stavite pile i pecite 10 minuta na 200 stupnjeva kako bi izvana dobro porumenjela.

Nakon 10 minuta smanjite temperaturu na 170 stupnjeva i prelijte piletinu s polovicom piva ili bijelog vina. Savjet: Pripremite i finu štrucu kruha jer će to biti spektakularan umak.

Ostavite pile da se peče narednih 45 minuta.

U međuvremenu operite i ogulite krumpire.

Nakon 45 minuta izvadite piletinu iz pećnice i okrenite je dodajući krumpir.

Ulijte preostalo pivo ili bijelo vino i vratite u pećnicu na još 45 minuta.

Nakon tih 45 minuta isključite pećnicu i pokrijte piletinu aluminijskom folijom dok ne dođe vrijeme za serviranje. Tako će meso ostati toplo, neće previše porumenjeti i, što je najvažnije, neće se osušiti.

Tijekom pečenja pileta možete dodati nekoliko grančica timijana, lavande ili ružmarina. To će mesu dati dašak finog začinskog bilja.

Poslužite s krumpirom, nekoliko grančica ružmarina i kriškom limuna.

OPASNOST VREBA IZ KUHINJE

Opreza nikad dosta: Ovo su najčešće greške koje činimo prilikom pripreme hrane

Pogledaj galeriju