povezanost s prirodom

Uživajte u zelenilu uz balkonske biljke koje se održavaju bez puno muke

08.04.2023 u 19:43

Bionic
Reading

Uredite svoj balkon biljkama koje su jednostavne za održavanje, a omogućuju vam iscjeljujuću povezanost s prirodom usred grada

Jedan od omiljenijih načina dekoriranja balkona jest sadnja raznog ukrasnog bilja jer ono pridonosi kreiranju ugodnog ambijenta i pojačava osjećaj povezanosti s prirodom.

Posljednjih godina postalo je vrlo popularno pretvaranje balkona u urbani vrt jer je upravo to najbolji način da usred grada maksimalno iskoristite blagodati koje pruža povezanost s okolišem. Naime ona dokazano smanjuje stres i utječe na razvijanje pozitivnog životnog stava, optimizma i vedrijeg raspoloženja!

No ako ste se ikada okušali u kreiranju balkonskog vrta, mogli ste se uvjeriti da to nije nimalo lak zadatak jer nerijetko zahtijeva puno pažnje i poznavanja raznih pravila o održavanju bilja.

Kako bismo vam ovaj zadatak maksimalno olakšali, donosimo nekoliko savjeta stručnjaka uz koje ćete uspješno održavati svoju zelenu balkonsku oazu!

Birajte biljke koje nisu zahtjevne

Postoje biljke za koje se morate skrbiti više nego o kućnom ljubimcu, a to nije nešto u što su mnogi spremni uložiti svoje vrijeme. Srećom, postoji niz vrsta koje su vrlo jednostavne za održavanje te ne zahtijevaju puno pažnje i posvećenosti, a pružaju predivan dekorativan efekt!

Među najpopularnijim nezahtjevnim vrstama balkonskog cvijeća nalaze se:

  • ehinaceja
  • juka
  • planinska čuvarkuća
  • petunija
  • cinija
  • dnevni ljiljan (graničica).

Okomito vrtlarstvo vs. police

Okomito vrtlarstvo pojam je koji se koristi za sadnju cvijeća u viseće žardinijere. Pokazalo se kao savršena opcija za male balkone jer omogućuje vizualno izduženje prostora te sadnju većeg broja biljaka u jednu žardinijeru.

Za ovakav tip sadnje pogodne su bromelije, tilandsija te razne vrste paprati, vinove loze i sukulenata.

Ako vam okomito vrtlarstvo nije osobito po volji, možete odabrati opciju postavljanja biljaka na police. Rast cvijeća također će kreirati iluziju prostranosti i voluminoznosti, a ovako dekoriran zid prizor je s kojeg je uistinu teško skrenuti pogled!

Ogradite se biljkama penjačicama

Kako biste si osigurali više privatnosti i hlada te dizajnirali balkon bogat zelenilom, birajte biljke penjačice.

Kao najbolji odabir nameću se bršljan, jasmin, kozokrvina i vinska loza te egzotične vrste poput pasiflore ili jednostavnih vrsta povrća poput grahorica.

Igra svjetla i sjene

Ako balkon gleda prema sjeveru ili istoku te nema puno svjetlosti, najbolji odabir bit će biljke koje ju ne zahtijevaju, poput astilbe, begonije, kaladije ili velelisne hortenzije.

S druge strane, balkoni koji gledaju na zapad ili jug gotovo cijelog dana okupani su svjetlošću, a to znači da na njima neće uspijevati biljke kojima je potrebno više hlada. Stoga birajte cvijeće koje će uživati u toplim zrakama Sunca, poput stolisnika, lavande, ukrasne ivančice, carevog oka, purpurne ehinaceje, kokarde, ruske kadulje i svilenice.

Izbjegnite probleme s drenažom ili birajte sukulente

Jedan od najkompleksnijih zadataka prilikom održavanja balkonskog vrta jest briga o količini vode koja je potrebna određenoj biljci. Ako je premalo zalijete, biljka će s vremenom uvenuti, a ako pretjerate, to će joj također naškoditi.

Stručnjaci savjetuju da ispod posuda (koje moraju imati rupice na dnu) stavite tanjuriće koji će pohraniti svu suvišnu tekućinu.

No ako u potpunosti želite izbjeći brigu o zalijevanju biljaka, birajte sukulente! Osim što su vizualno privlačni, iznimno su jednostavni za održavanje jer im je potrebno izrazito malo vode.

Za upečatljiv dekor posložite razne vrste u jednu posudu kako biste postigli efektan dizajn koji plijeni pažnju i podiže čitav ambijent! Samo pripazite da ih ne posadite preblizu i previše u jednu posudu jer neće imati dovoljno prostora za rast.

Uzgojite začinsko bilje

Začinsko bilje višestruko je korisno jer je efektnog izgleda, božanstvenog mirisa te vam je uvijek na raspolaganju za kuhanje.

Na balkonu će najbolje uspijevati bilje poput timijana, ružmarina, bosiljka, mažurana i kadulje, a potrebno im je barem osam sati izloženosti svjetlosti.