uski balkoni

Uživajte na svom malom balkonu uz praktična rješenja za iskorištenje prostora

13.05.2023 u 14:06

Bionic
Reading

Isprobajte ova praktična rješenja za iskorištenje svakog kutka uskih balkona kako biste u potpunosti uživali na njima veći dio godine

Uređenje malih i uskih balkona jedinstven je izazov jer je toliko malo namještaja i dekoracija namijenjeno ovakvim specifičnim dimenzijama. No, uz malo kreativnosti, i ovakav prostor možete maksimalno iskoristiti i uživati u svim njegovim čarima i potencijalima.

Sve što vam je potrebno jest primijeniti nekoliko jednostavnih savjeta koje donose stručnjaci za uređenje doma, a uz koje ćete na najbolji način iskoristiti svaki centimetar svog uskog balkona pa uživati na njemu veći dio godine.

Minimalistički stil štedi prostor

Glavni problemi u uređenju uskog balkona jest, očigledno, nedostatak prostora, što zahtijeva pronalazak namještaja koji će biti i praktičan i funkcionalan, uz izbjegavanje prenatrpanosti.

Jedan od ključnih koraka koji vrijedi poduzeti da biste to prevenirali jest - prakticiranje minimalizma. Usvajanjem ovog stila ne morate se brinuti o prenatrpanosti, a sve što vam je potrebno jest oslanjanje samo na osnovne komade.

Dakle stol, jedna ili dvije stolice, eventualno tepih i pokoja dekoracija - a sve u vašem stilu i prema vašim potrebama - zapravo je sve što vam je potrebno kako biste maksimalno iskoristili ovaj prostor i učinili ga beskrajno ugodnim za boravljenje.

Viseći stolovi savršeni su za uske balkone

Postavljanje klasičnog balkonskog stola, kao što mnogi već znaju, na uskim balkonima jednostavno nije opcija. Srećom, postoji izvrsno praktično rješenje koje rješava taj problem - bočni viseći stolići!

Pomalo nalik baru, djeluju moderno i boemski, a znatno štede prostor. Sve što vam je potrebno jest greda ili dio ograde na koji ćete ga objesiti i uživanje uz kavu ili čaj može započeti!

Za ekstra uštedu prostora, umjesto klasičnih stolica, birajte one na sklapanje, čijom ćete pohranom u trenucima u kojima nisu potrebne dobiti ekstra prostor.

Iskoristite zidove

Zidovi, a posebno oni bočni, nerijetko ostaju posve neiskorišteni. Izbjegnite tu grešku te povećajte funkcionalnost i ljepotu svog balkona tako što ćete upravo na njih objesiti drvene gredice i dekoracije ili pak šarmantne klupice i tako maksimalno iskoristiti ovaj kutak.

Uz to, vizualno ćete povećati prostor upotrebom uzorka prugica ili cvjetnih dekoracija koje privlače pažnju te pomažu stvoriti živahan i topao ambijent.

Viseće biljke i tegle

Umjesto onih klasičnih, koje zauzimaju mnoštvo prostora i otežavaju kretanje balkonom, birajte vertikalne posude ili viseće tegle. Bilo da je riječ o okomitim stalcima na koje možete postaviti nekolicinu tegli ili o još modernijim visećim teglama koje ćete postaviti na drvene grede i slične dekoracije, računajte na to da su viseće biljke - pun pogodak!

Dekorativna rasvjeta za intimnu atmosferu

Teško je pronaći dekoraciju koja je sama definicija topline kao što su to božićne lampice, a tko kaže da ih trebamo koristiti samo zimi? Upravo da biste njima mogli uljepšati svoj balkon te mu dati dozu intimne i ugodne atmosfere, izmišljene su balkonske lampice te će izvrsno poslužiti i u dekorativne i u praktične svrhe!

Dugačak tepih

Ovisno o izloženosti padalinama, preporuka stručnjaka je postavljanje dugačkog tepiha. On će vizualno izdužiti prostor, a najpraktičnije rješenje jest postavljanje tepiha za hodnik jer je izduženog oblika.

Birajte tanke dizajne i materijale koji se lako održavaju, a dobra opcija uvijek su praktični tepisi od bambusa jer nisu zahtjevni i otporni su na vanjske uvjete.