MUŠKI PROBLEM

Upomoć, što su to mokri snovi?!

28.04.2011 u 11:35

Bionic
Reading

Tijelo ti se mijenja jer si ušao u pubertet, a jedan od sigurnih dokaza za to su tzv. mokri snovi ili polucija

Oni se često događaju bez tvoga znanja, a postaneš ih svjestan tek kada vidiš mrlje na posteljini ili na pidžami.

Ako ti se to dogodilo, nemaš razloga za brigu. S tobom je sve u redu! Noćno uzbuđenje uz izljev sperme, tj. ejakulaciju, sasvim je normalno u pubertetu. Obično se to događa između 11. i 14. godine života.

Često se ne možeš sjetiti kako je došlo do izljeva sperme. Oni su najčešće posljedica erotskih snova, ali trebaš znati da nekada ti snovi uopće nisu seksualne prirode. Za vrijeme takvih snova penis se ukruti te ubrzo nakon toga dolazi do ejakulacije. Kasnije, kada postaneš seksualno aktivan ili se pak češće počneš samozadovoljavati, mokri snovi polako će se prorjeđivati. Zanimljivo je da se mokri snovi ponekad mogu pojaviti i kod odraslih muškaraca ukoliko nemaju dovoljno seksualnih aktivnosti.

Mokri snovi su zapravo znak da testisi počinju proizvoditi spermu te da si postao spreman za pravljenje potomstva. U razdoblju kada tek ulaziš u pubertet obično nemaš normalne seksualne odnose niti poriv da se samozadovoljavaš (barem ne češće) i zato se sperma gomila te noću dolazi do nehotičnog rasterećenja tijela, odnosno do orgazma.

Ipak, zanimljivo je da većina mladića svoju prvu ejakulaciju doživi samozadovoljavanjem, a tek 13 posto ima je nehotice. No mokri snovi dogode se većini mladića, bez obzira je li im to prva ejakulacija ili ne. Istraživanja su pokazala da mokre snove ima preko 80 posto mladića.

Prosječan tinejdžer ima oko četiri erekcije tijekom noći, a mokri snovi događaju mu se otprilike svaka tri tjedna. Naravno, ako ti se to događa i češće, nije panika!

Također, zanimljivo je da su mokri snovi češći tijekom vikenda jer tada bolje, više i dublje spavamo te je češći san u REM fazi (faza sna u kojoj zapravo sanjamo), a mokri snovi se događaju baš dok si u toj REM fazi. Dakle, što više REM faza, veće su šanse za mokre snove.

Kažu da je količina sperme koja izađe tijekom mokrih snova mnogo veća od količine sperme koja izađe samozadovoljavanjem ili spolnim činom. Smatra se da je to tako jer tijekom mokrih snova dolazi do jače stimulacije mozga.

Što napraviti?

Najbolje je popričati s bliskom osobom, primjerice s majkom, jer će vjerojatno ona prva nabasati na mrlje na posteljini i pidžami. Ako roditelji imaju neukusne primjedbe na račun toga što se dogodilo, znači da nisu nimalo suosjećajni i probaj sve te šale na svoj račun ne uzimati previše srcu.

Neki liječnici kažu da učestalo samozadovoljavanje ili seksualni odnosi tijekom dana smanjuju mogućnost mokrih snova, no za to nema nikakve garancije. Osim toga, mokri su snovi sasvim normalna pojava i zašto bi je uopće trebalo zaustavljati? To je isto kao da želiš zaustaviti rast tijela, dlačica i ostale promjene koje se događaju u pubertetu.

Pokoja zanimljivost za kraj

Po islamskim propisima postaješ odgovoran muškarac kada prvi put izbaciš sjeme.

Mokre snove imaju i cure, ali ipak rjeđe nego dečki – istraživanja kažu da oko 37 posto cura ima mokre snove.

U 18. i 19. stoljeću česti mokri snovi smatrali su se bolešću, a jedan od 'lijekova' koji se preporučivao bila je i kastracija. Stoga vjerojatno ni ne čudi što su mokri snovi pomalo tabu tema među populacijom kojoj se najčešće događaju.