ZABRANA U VELIKOJ BRITANIJI?

Umeci za kosu mogu dovesti do ćelavosti

09.02.2010 u 14:56

Bionic
Reading

Iako kosu naizgled čine bujnijom, a time i zdravijom, umeci za kosu zapravo mogu biti pogubni za kosu te u konačnici dovesti do ćelavosti, upozoravaju britanski stručnjaci i traže njihovu zabranu

Iako mnogi frizerski saloni nude jeftino ugrađivanje ekstenzija za kosu, tek su rijetki od njih zaista osposobljeni stručno i kvalitetno izvesti taj zahvat. Zbog loše izvedbe u značajnom je porastu broj mladih žena koje pate od problema s kosom, a najviše je riječ o otpadanju većih pramenova kose, pa čak i ćelavljenju.

'Ljudi kad stavljaju ekstenzije u kosu često imaju velike nade da će zbog toga izgledati atraktivnije i osjećati se dobro, ali to vrlo često završava u suzama', izjavio je za BBC Barry Stevens koji vodi grupu stručnjaka u sklopu The Trichological Society, jedne od najznačajnijih znanstvenih grupa u Velikoj Britaniji. 'Ekstenzije u kosi mogu izazvati vrlo ozbiljne posljedice nosi li ih se dugo. One mogu trajno uništiti kosu', upozorava Stevens.

U izvješću se navodi da neke žene nemaju vidljivih znakova gubitka kose iako njihovo je tjeme, kada ga se pažljivo pogleda, prilično oštećeno.

Barry Stevens je u sklopu svog istraživanja surađivao s mnogim ženama koje su tužile frizerske salone nakon što im je zbog nestručnog stavljanja ekstenzija uništena kosa i tjeme. Nakon nekoliko godina ispitivanja stotina žena, njihove kose i tjemena, Stevens je zaključio da su ekstenzije koje su lijepljene u kosu, ušivene ili pričvršćene metalnim prstenom štetne te da bi ih trebalo zabraniti u Velikoj Britaniji.

'Ekstenzije ugrožavaju prirodnu kosu', upozorio je. 'One su teške, ne upijaju vodu i lako se zamrse.' Umecima za kosu posljednjih je godina porasla popularnost jer je kosa znatno jeftinija nego što je nekad bila. 'Kvaliteta kose može napraviti veliku razliku. Kosa loše kvalitete će se lakše zamrsiti i zapeti prilikom četkanja, pa će umetak lakše i ispasti.'

No frizerka Shola Rose s dugogodišnjim radnim iskustvom ne slaže se s pozivom na zabranu ekstenzija: 'Ako ste se odlučili za ekstenzije, trebali ste ih staviti ispravno, a njihova trajnost ovisi i o tome koliko često ste ih mijenjali i kako ste ih održavali.

'Ako vam frizer kaže da biste trebali napraviti pauzu i odmoriti kosu od umetaka, onda biste ga trebali poslušati, a ne otići u drugi salon. Treba ih stavljati samo kvalificirani frizer. Neki frizerski saloni skloni su to napraviti ispod cijene i tada je kosa lošije kvalitete. Mislim da bi to trebalo biti regulirano zakonom, no to trenutno nije slučaj u Velikoj Britaniji.'