Okrugli stol 'Prevencija Covida i post Covida'

Porazni podaci: Čak 65 posto odraslih Hrvata je pretilo

28.04.2022 u 15:48

Bionic
Reading

Debljina i dijabetes rizični su čimbenici za teže oblike covid-19 bolesti. Uz zdrav stil života, cijepljenje je najbolja prevencija od zaraze

U protekla četiri desetljeća broj osoba s prekomjernom tjelesnom masom u Europskoj uniji se utrostručio, a prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatska, nažalost, prati ovaj negativni trend. Naime, prema indeksu tjelesne mase (ITM), normalnu tjelesnu masu 2019. imalo je 34 posto odraslih u Hrvatskoj dok je njih čak 65 posto bilo pretilo.

Prekomjerna tjelesna težina predstavlja rizik po zdravlje zato što povećava krvni tlak, uzrokuje povišene vrijednosti kolesterola i šećera u krvi te samim time povećava rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti te šećerne bolesti i hiperlipidemije. Također, ljudi s viškom kilograma, kao i kardiovaskularni bolesnici te osobe sa šećernom bolešću, spadaju u najrizičnije skupine za obolijevanje od teških oblika bolesti Covid-19.

'Debljina i dijabetes rizični su čimbenici koji pridonose tome da netko tko ima covid-19 ima težu kliničku sliku te završi na bolničkom liječenju. Moram istaknuti da je dob najznačajniji faktor. Dakle, što smo stariji, tim je veća vjerojatnost da ćemo imati teže oblike bolesti Covid-19, a ako smo pritom pretili te imamo dijabetes i kardiovaskularne bolesti ta stanja pridonose lošijem ishodu. Spomenute bolesti možemo prevenirati zdravim stilom života, a to znači da se trebamo zdravo hraniti i biti fizički aktivni, dok je cijepljenje najbolja prevencija od zaraze Covidom-19', kazao je prof.prim.dr.sc. Branko Kolarić, dr.med, epidemiolog, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” na oakruglom stolu 'Prevencija Covida i post Covida'.