vječni trend

Udobne, zavodljive i tako dobre: Ove 'vječne cipele' jedan su od najboljih primjera modne klasike

31.10.2022 u 13:02

Bionic
Reading

Vojvotkinja od Sussexa, Ashley Olsen, Rosie Huntington-Whiteley i Selena Gomez samo su neke od slavnih dama koje nose popularne Carolyne cipele. Model cipela s potpisom Manola Blahnika predstavlja dio bezvremenske modne povijesti, one koja nema roka trajanja, a modni trendovi na nju nemaju utjecaja

Carolyne cipele, za čiji dizajn je zaslužan Manolo Blahnik, elegantne su slingback sandale s naramenicom koja se proteže preko pete, bademasto oblikovanim vrhom i srednje visokom potpeticom, a s vremenom su postale ono što on naziva 'cipela napravljena da traje'. 'To je udobna, bezvremenska cipela - što god radili, u njima ćete uvijek izgledati moderno', rekao je sam Manolo za britanski Vogue povodom 35. godišnjice popularnog modela.

Njegovo mišljenje podjednako dijele i članic kraljevske obitelji, prve dame i obožavateljice bredna Manolo Blahnik. Carolyn Bessette-Kennedy, vojvotkinja od Sussexa , Ashley Olsen, Rosie Huntington-Whiteley i Selena Gomez prošetale su ove damske cipele, ali Blahnik kaže da nikada nije namjeravao od Carolyne sandala napraviti noseći model modne kuće.

'Nemam osjećaj za te stvari, nemam pojma – ne planiram takve stvari', kaže popularni postolar koji se više bavi umjetnošću ženskih cipela nego svojom ostavštinom. 'Dizajniram cipele, a neke su popularnije od ostalih. Model Carolyne dolazi u svakom stilu po pitanju materijala, boje i visine pete - i uvijek se prodaju,' dodaje.

Carolyne cipele odaju počast dvjema elegantnim ženama

Nadahnut dizajnericom, autoricom i umjetnicom Carolyne Roehm i modnom ikonom Carolinom Herrerom, prije tri i pol desetljeća, Blahnik je destilirao modernost i besprijekoran ukus obiju žena u sofisticiranu cipelu koja mnogo govori o životnom stilu svojih nositeljica: 'Carolyne Roehm je vrlo elegantna žena i izuzetna klijentica koja me navela da dizajniram cipelu koja će ostati bezvremenska poput nje,' kaže Blahnik o svojoj muzi.

Oblik im datira iz 1930-ih, a danas su ove cipele dostupne u svim mogućim verzijama

Manolo, koji je karijeru započeo kao scenograf prije nego što je 1970. prešao isključivo na izradu cipela, i to na prijedlog modne dizajnerice i modne urednice Diane Vreeland, nije se obazirao na činjenicu da slingback modeli nisu uvijek bili popularni.

Uz to, čak je i želio stvoriti nešto posve suprotno od skulpturalne potpetice koja je tog trena bila iznimno popularna među dizajnerima nove generacije. 'Slingback je bio vrlo popularan 1930-ih; svidjelo mi se koliko je jednostavan, pa sam ga prvo dizajnirao u kroko materijalu boje karamele, a nakon toga je evoluirao.

Carolyne slingback sandale, koje se prodaju po cijeni od 675 eura, odnosno nešto više od pet tisuća kuna, dolaze u svim vrstama klasične teleće kože i vjenčanih tonova, ali se i ažuriraju sezonski kako bi nanovo oduševile kupce. Tako smo ih imali prilike vidjeti ukrašene raskošnim cvjetnim aplikacijama, s polka dot uzorkom te motivima slatkih perlica preko prstiju. Stražnji remen, međutim, uvijek ostaje isti - običan i klasičan s elastičnim umetkom kako bi se osigurala maksimalna udobnost za dame u pokretu, koje također mogu birati između tri visine pete – 50 mm, 70 mm i 105 mm.

Ako vas zanima tajna kreiranja 'vječnih cipela', modela stvorenog za nošenje iz sezone u sezonu, prema riječima samog njihovog kreatora, maestra za cipela koji svojim modelima daje 'čarobni dodir', tu nema jednostavnog i univerzalnog recepta. 'Klasika je cipela koju žene nose stalno, koja odolijeva vremenu i trendovima. Imam puno klasika, a jedan od njih je elegantna Carolyne,' kaže Manolo. Ovaj klasik možda je napunio 35, ali tko broji rođendane kad tako dobro izgleda.

  • +9
Slingback sandale Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije