GASTRO DOGAĐANJE

U Rovinju počeo 2. Weekend Food Festival

14.04.2023 u 21:30

Bionic
Reading

Najveći gourmet festival u regiji, 2. Weekend Food Festival svečano je otvoren u petak u rovinjskoj Staroj tvornici duhana, a okupio je veliki broj poznatih chefova, sommeliera, gurmana te stručnjaka i čelnika hrvatske prehrambene industrije

Kako navode organizatori festivala, time Rovinj ovoga vikenda postaje središte svega onoga što intrigira nepce i osjetila, a posjetitelje očekuju zanimljiva predavanja i paneli, poučni master-classovi, gala večere, show cooking i mnogo toga u režiji nekih od najvećih imena svjetske i domaće kulinarske scene.

'Proizvodnja hrane u Hrvatskoj - Možemo li bolje?', središnja je tema ovogodišnjeg festivala, a o njoj su, uz globalne i lokalne trendove u proizvodnji hrane u Hrvatskoj, raspravljali i čelnici prehrambene industrije i hrvatskih vodećih prehrambenih tvrtki predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenove Fabris Peruško i predsjednik Uprave tvrtke Vindija Nenad Klepač.

Dalić je istaknula da je prerađivačka prehrambena industrija najveća hrvatska industrija koja čini 25 posto cjelokupne industrije u Hrvatskoj. Ona, najveće prihode, čak 70 posto ostvaruje od izvoza, odnosno sa stranih tržišta, rekla je Dalić.

'Za Podravku ne postoji drugi put nego natjecati se s najvećim svjetskim prerađivačkim industrijama', istaknula je Dalić i dodala da su upravo investicije zalog u budući uspjeh Podravke, kao i njezin opstanak i razvoj. U tom kontekstu Fabris Peruško je istaknuo kako je Fortenova u posljednje četiri godine, osim što je popravila kapitalnu strukturu, paralelno vrlo aktivno radila na investicijama.

Na velik pad otkupa mlijeka upozorio je predsjednik Uprave Vindije Nenad Klepač, dodajući da je taj problem detektiran još prije deset godina i da resorno ministarstvo radi na njegovu rješavanju. 'Mi poduzimamo sve što je u našoj moći da zaštitimo proizvođače i proizvodnju', poručio je Klepač.

Festival je među ostalim, prvog dana ponudio brojne zanimljivosti kroz nekoliko panela na temu 'Održiva budućnost' u režiji globalno renomiranih chefova Ricarda Camarene, Ane Roš, Hrvoja Kroflina i Denija Srdoča. O trendovima i izazovima gastronomije i prehrambene industrije raspravljalo na panelima i radionicama, a u središnjoj sali tvornice posjetitelji su imali priliku isprobati brojne specialty kave, vodu s kolagenom i kisikom koja još uvijek nije stigla ni na police prodavaonica, a na glavnoj se pozornici održavao cooking show na kojem se pripremala morska delicija - palenta sa sipama.